Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premiership

Boxing Day je “Dan D” za Arsenal i Mikela Artetu

Arteta je poslije godinu dana stigao do slijepe ulice i izbora nema: ili će konačno da probije zid – bez pobjede u Premijer ligi još od 1. novembra – ili će sasvim izvjesno morati da stavi tačku na prvi samostalni trenerski mandat

Kao da Boxing Day sam po sebi nije dovoljan da izazove euforiju kod ljubitelja Premijer lige, “sveti dan“ engleskog fudbala nam u 15. rundi sa sobom donosi i derbi sjeverozapadnog Londona, u kojem Arsenal na Emiratima dočekuje Chelesa (18.30).

Večerašnji susret gradskih rivala mogao bi da bude jedan od najintrigantnijih derbija Londona u posljednje vrijeme. Jer ne samo da predstavlja duel tima iz sjevernog dela grada, koji potresa velika kriza, sa rivalom sa jugozapada glavnog grada Engleske, koji kontinuirano nastoji da potvrdi kandidaturu za titulu, već donosi i sudar dvojice menadžera o kojima se najviše priča u Premijer ligi, piše Mozzartsport.

Imat će dvojica mladih, neiskusnih stručnjaka šta da dokazuju danas na Emiratima. Mikel Arteta je imao tu sreću i čast da svoju prvu samostalnu trenersku epizodu započne u klubu Arsenalove veličine, nakon što je prethodno tri godine radio kao pomoćnik Pepa Guardiole. Frank Lampard je s druge strane zanat pekao u Championshipu, na klupi Derbya, gdje je preko play-offa za malo ostao bez promocije u viši rang. Doduše, pitanje je da li bi se i jednom od dvojice ukazala ovakva prilika, makar na startu njihovih karijera, da nisu u igračkoj branili boje istih tih klubova, pa će povjerenje čelnika kluba polako morati da pretvaraju u rezultate.

MOZZARTBET Arsenal – Chelsea (18,30)

Lampardov početak bio je neuporedivo lakši, praktično bez pritiska. Zbog nemogućnosti dovođenja pojačanja – zabrane transfera u 2019. godini – legenda Plavaca nije imala poseban imperativ. Stoga je prethodnu sezonu Lampard iskoristio kako bi promovisao igrače iz omladinske škole. Međutim, i pored poteškoća, engleski stručnjak je uspio da u finišu prvenstva obezbjedi povratak u Ligu šampiona, zbog čega je ljetos nagrađen budžetom od 250.000.000 evura za jačanje igračkog kadra. Upravo ta cifra predstavlja “omču oko vrata“ za Engleza, jer bi sama po sebi trebalo da bude dovoljna da Plavci makar izazovu prije svih Liverpool, a potom i Manchester City, Tottenham, Manchester United u borbi za titulu.

Stoga su, poslije 14 vezanih mečeva u svim takmičenjima, dva uzastopna poraza u prvenstvu sredinom decembra uvukla crv sumnje među navijače Plavaca. Međutim, izabranici Franka Lamparda na Emirate stižu u dobrom raspoloženju, poslije pobede u još jednom derbiju nad West Hamom. Ruku na srce, nije Chelsea ni tada briljirao, ali su tri boda osvojena i mreža sačuvana – šesti putu prvenstvu – pa Plavci na noge Tobdžijama stižu sa namjerom da prodube krizu gradskog rivala.

Arteta je poslije godinu dana stigao do slijepe ulice i izbora nema: ili će konačno da probije zid – bez pobjede u Premijer ligi još od 1. novembra – ili će sasvim izvjesno morati da stavi tačku na prvi samostalni trenerski mandat. Sam meč bitan je i iz ugla čitave ekipe, jer će praznični period, svjestan je toga i španski stručnjak, biti prekretnica za Tobdžije.

“Narednih sedam ili osam dana presudiće u kom smjeru ćemo se kretati u Premijer ligi. U ovom trenutku, da bih održao tim na okupu i u životu, da bismo bili tim, a ne grupa igrača, potrebno je dosta energije. Morate da ih natjerate da budu pozitivni jedni prema drugima, da ne krive nikakve spoljne faktore ili pojedinca kada stvari ne idu dobro. Igrači zaista ulažu puno energije i entuzijazma kako ne bi izgubili ono što gradimo. Ali potrebno je puno energije, jer kada gubite mečeve, svaka utakmica predstavlja teret. Igrači su odgovorili i ponovo su uzbuđeni zbog meča. Ali najbolji lijek je pobeda protiv Chelseaja”, rekao je Arteta na konferenciji uoči meča.

No, kladionice baš i ne vjeruju da Španac može danas podići ekipu iz pepela. MOZZART na pobjedu Topnika na svom stadionu nudi omjer od čak 3,5 prema 1. Teško se sjetiti kada je u zadnje dvije decenije Arsenal bio u tolikoj mjeri autsajder na svom travnjaku.

Ukoliko ste ljubitelj sportskog klađenje, kompletnu ponudu kladionice MOZZART za meč derbi na Emiratesu možete pogledati OVDJE!

Standings provided by SofaScore LiveScore