Fudbal

menadžer Evertona

Carlo Ancelotti: Mislio sam da je Super liga šala

22/04/2021

Iskusni italijanski trener pohvalio je Everton jer je pokazao da je porodični klub koji brine o svojoj bazi navijača

Carlo Ancelotti, menadžer Evertona izjavio je da je mislio da je evropska Super liga šala, kada je objavljeno njeno osnivanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iskusni italijanski trener pohvalio je Everton jer je pokazao da je porodični klub koji brine o svojoj bazi navijača.

Everton je najoštrije osudio šest engleskih klubova koji su pristali pridružiti se neuspjelom takmičenju: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham. Iz Evertona su “superligašima“ poručili da su se ponašali s apsurdnom arogancijom i da su ocrnili ugled Premier lige i igre.

“Moja neposredna reakcija je bila da se šale. Pomislio sam, ovo je šala. To je šala jer se to neće dogoditi. To je nemoguće. Sportska kultura u Evropi razlikuje se od američkog sporta. Ne zato što smo u pravu, a oni ne, već zato što je kultura ljudi drugačija. U Sjedinjenim Američkim Državama sport je drugačiji. Sport je zabava. U Evropi živimo s više strasti. Kada odrastemo, želimo pobijediti svoje komšije. Odrasli smo drugačije“, rekao je Ancelotti za britanske medije.

Ancelotti, koji je tokom karijere vodio četiri osnivača Super lige – Juventus, Milan, Real Madrid i Chelsea – rekao je kako je 12 klubova trebalo konsultovati igrače, trenere i ljubitelje fudbala.

“Za svakog navijača fudbala bio je to neobičan dan, iznenađenje. Čuli smo za Super ligu u posljednjih nekoliko mjeseci, ali bio sam siguran da se to neće dogoditi. Što da kažem? Pogriješili su. Ovih 12 klubova je pogriješilo. Nisu uzeli u obzir mišljenja igrača, trenera ili navijača“, naglasio je Ancelotti.

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Super lige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske federacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju objavljenom u nedjelju navedeno je da će Super ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

UEFA je ekspresno reagovala i najavila sankcije za klubove Super lige, ali i igrače koji nastupe o tom takmičenju, kojima će biti zabranjen nastup za nacionalne timove svojih zemalja.

Već u utorak uvečer šest engleskih klubova pod velikim pritiskom navijača, fudbalskih radnika i bivših igrača te Vlade Velike Britanije povuklo se iz Super lige. Isto su u srijedu uradili i Milan, Inter i Atletico Madrid, tako da se takmičenje elitnih evropskih fudbalskih klubova svelo na Real Madrid, Barcelonu i Juventus.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.