Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Celtic slavio sa “petardom” u slavnom “Old firm” derbiju

old-firm

Šampion Škotske Celtik ubjedljivo je pobijedio gradskog rivala Glasgow Rangers sa 5:1 u derbiju Premier lige, koji je odigran poslije skoro pet godina pauze.

Rangers je zbog finansijskih nepravilnosti ispao je u niži rang takmičenja i poslije četiri sezone se vratio u Premier ligu, dok je Celtik za to vrijeme osvajao titule

Ovo je bio prvi derbi poslije februara 2015. i 402. susret “Old firm”, a Celtik je zabilježio 146. pobjedu, dok je Rangers ostao na 159.

Celtik je bio potpuno dominantan, a junak pobjede je Moussa Dembele, koji je postigao hat-trick i zabilježio asistenciju.

Domaći tim je poveo u 34. minutu, kada je Dembele glavom smjestio loptu u mrežu. Isti igrač je u 42. minutu iskoristio loše postavljanje odbrane Rangersa, tako da je 20-godišnji Francuz uspio bez problema da smjesti loptu iza golmana Wesleya Foderinghama.

U posljednjem minutu prvog poluvremena Kenny Miller je uputio loptu ka golu, a Joe Garner je sa oko metar smjestio u mrežu za 2:1 i ostavio Rangers u igri.

U 61. minutu Dembele je proigrao Scotta Sinclaira, koji je izbio sam ispred Foderinghama i lako ga savladao za 3:1.

Petnaest minuta pre kraja, Rangers je ostao bez Philippea Senderosa, koji je dobio drugi žuti karton.

Celtik je brojčanu dominaciju iskoristio u 83. minutu. Mikael Lustig je centrirao, a Dembele je loptu primio desnom nogom, prebacio je na lijevu i ponovo savladao golmana gostiju. Mladi Francuz zabilježio je nešto što pojedini fudbalski stručnjaci zovu “savršeni hat-trick”: pošto je golove davao lijevom, desnom i glavom.

Konačni rezultat postavio je Stuart Armstrong u 90. minutu i tako potvrdio dominaciju Celtika.