Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Premijer Novalić stao u zaštitu prodavača radnih mjesta

BiH

sdp (10)

Nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić izjavio da je Vlada koju je u prethodnom mandatu vodio SDP, u svrhu predizbornih kampanja otvarala “otkopane rupe na Vranduku”, reagirali su iz SDP-a oštrim pismom, piše Patria. Iz ove partije navode da je izgradnja HE Vranduk projekt upravo Vlade SDP-a.

– Novalićeve “otkopane rupe” bile su ceste i druga infrastruktura koja je izgrađena za potrebe stanovnika Vranduka u sklopu projekta gradnje hidrocentrale. To je izgrađeno i otvoreno od strane prošle Vlade i na to smo ponosni – navodi se u saopćenju SDP-a.

– Podsjećamo Novalića da je Vlada u periodu 2011. – 2014. donijela desetine akata potrebnih za početak gradnje ovog objekta i osigurala apsolutno svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za raspisivanje tendera.

Također, tender kao i osiguranje i zaokruživanje finansijske konstrukcije, završeno je u našem mandatu. Naša vlada kao i prethodna uprava EPBiH svjesno je ostavila čin potpisivanja ugovora novoj vladi kako bi se izbjegle sve moguće špekulacije i omogućilo adekvatno revidiranje projekta onom ko će biti zadužen za njegovu realizaciju.

Poštovani gospodine Novaliću, ono što ste vi radili po pitanju ovog projekta više od godinu dana je bilo revidiranje koje je nepotrebno kasnilo. Isto kao što nepotrebno kasni i revizija druga dva kapitalna projekta, Blok 7 u Tuzli i vjetropark Podveležje, koja smo vam također ostavili u fazi potpisivanja. Nadamo se da nećete čekati početak predizborne kampanje 2018. godine da konačno pokrenete i realizaciju ovih projekata.

Iz SDP tvrde da ovi projekti ne mogu doći na red „od silne prodaje radnih mjesta u JP Elektroprivreda BiH“.

– Vaša Vlada je pokazala ne samo da nema hrabrosti prekinuti tu korupcijsku pošast, već se pokazala kao njen direktni zaštitnik odlukom da se ne dozvoli otkaz izvršnom direktoru EPBiH Esadu Džananoviću, koji se nalazi u pritvoru i koji je zbog toga morao biti razriješen dužnosti. Umjesto toga Vlada SDA-SBB i HDZ BiH koju vodi Novalić, donijela je nezakonitu odluku kojom zapravo želi sačuvati radno mjesto osumnjičenom za prodaju radnih mjesta. Valjda u strahu od mogućeg svjedočenja ovog osumnjičenika, inače člana Glavnog odbora Novalićeve SDA – napisali su oštro iz SDP-a.

Iz ove partije pozvali su Vladu premijera Novaliću da nastave gradnju autoputa „tamo gdje je stala Vlada SDP-a, za šta također postoji osiguran i novac i sva potrebna dokumentacija“, piše Patria.

sdp