Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glasanje u Sarajevu za izbore u Hrvatskoj protiče bez problema

BiH

glasanje2

Sve protiče u najboljem redu na biračkom mjestu u Sarajevu gdje državljani Hrvatske iz Bosne i Hercegovine ostvaruju pravo glasa na prijevremenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

U Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu jutros od sedam sati glasači glasaju u osam učionica, odnosno osam biračkih mjesta.

Davor Stanić, promatrač na izborima za AA, kaže da je danas umjerena izlaznost glasača te da će sutra, u nedjelju, biti veće gužve.

“Izbori su počeli u sedam sati, do sada je izlaznost očekivana, preko 100 ljudi je glasalo do 13 sati. Večeras smo tu do 19 sati, sutra smo opet od sedam. Očekuje se veća gužva sutra, tako je bilo i prošli put. Za sada je sve uredu”, rekao je Stanić.

Osim bh. građana s hrvatskim državljanstvom koji mogu glasati za kandidate na izborima, pravo glasa na biralištima u BiH imaju i oni građani s prebivalištem u Hrvatskoj.

U Sarajevu je prijavljeno 5.900 birača odnosno onih koji imaju pravo glasa.

Jedan od njih je i Jozo Sučić vjeruje da će nakon poljuljane političke situacije u Hrvatskoj ipak doći do promjena nakon prijevremenih izbora.

“Došao sam na glasanje. Očekujem promjene neke, valjda će biti jednom bolje nego što je do sada bilo. Moglo bi biti bolje, uvijek se kaže da bi moglo biti bolje”, poručio je Sučić.

Inače, u BiH registrovano je 34.848 hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u BiH. Oni će danas i sutra moći glasati na 34 biračka mjesta.

Najviše biračkih mjesta, njih 20 bit će u Mostaru. Pored Sarajeva sa osam biračkih mjesta, u Tuzli će hrvatski državljani glasati na četiri dok će u Banja Luci glasati na dva biračka mjesta.

Ovo su deveti parlamentrani izbori od sticanja hrvatske državne nezavisnosti.