Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnogorska fudbalska liga vrijedi 31 milion eura

crna gora fudbal

Telekom Prva lige Crne Gore kvalitetnija je u odnosu na prošlu sezonu i u ovom trenutku vrijedi 31,5 miliona eura. Fudbaler Mornara iz Bara Dženan Radončić, prema podacima portala Transfermarkta, najvrijedniji je igrač lige, čija je vrijednost procijenjena na miliona eura, dok je najskuplji crnogorski fudbaler Stevan Jovetić, prvotimac Intera iz Milana, analizira Anadolu Agency (AA).

Uprkos ne previše zapaženim rezultatima crnogorskih fudbalskih klubova u evropskim takmičenjima tokom kvalifikacionog ciklusa, crnogorska fudbalska liga posljednjih godina bilježi trend rasta kada su kvalitet klubova i vrijednost igrača u pitanju. Nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore, 2006. godine, Fudbalski savez ove zemlje formirao je tri ranga takmičenja. Telekom Prva liga CG broji 12 klubova, i u kojoj nastupa 316 fudbalera, prema podacima Transfermarkta, jednog od najrelevantnijih portala u svijetu fudbala vrijedi 31,54 miliona, što je pokazatelj da je liga kvalitetnija u odnosu na prošlu sezonu, kada je vrijednost timova 12 ekipa iznosila 19,14 miliona eura.

– Bolji od Luksemburga, iza BiH, Srbije… –

Prema analizi portala Transfermarkt, Telekom Prva liga Crne Gore rangirana je na 37. mjestu na listi najvrjednijih evropskih liga. Vrjednija je od nacionalnih šampionata Luksemburga, Jermenije, Malte, Estonije, Islanda, Velsa, Sjeverne Irske i Farskih Ostrva. Od zemalja regiona, najboljeplasirana je Prva liga Hrvatske, na 15. mjestu, Super liga Srbije je 19., Premijer liga BiH je na 28. poziciji, dok je Prva liga Slovenije 30.

Od ukupno 316 fudbalera, koliko nastupa u domaćem šampionatu Crne Gore, 43 su stranci, odnosno 13,6 odsto. Prosječna starost igrača je 24,8 godine. Najviše titula domaćeg šampionata imaju Sutjeska, Budućnost i Rudar po dvije, dok su se Mogren i Zeta po jednom okitili titulom prvaka Crne Gore. Nakon 17 odigranih utakmica u sezoni 2015/2016, Mladost je prva sa 43 boda, devet više od Rudara iz Pljevalja.

Najvrjedniji igrač Prve Telekom lige CG je fudbaler Mornara iz Bara Dženan Radončić, čija je vrijednost milion eura. Slijede Đurišić iz Mladosti, Vlahović iz Rudara, kao i Novaković iz Mornara, čija je tržišna vrijednost po 500.000 eura.

Rudar iz Pljevalja, najvrjedniji je klub Crne Gore, procijenjen na 4,3 miliona eura. Zanimljivo da Mornar iz Bara, tim koji se nalazi na začelju tabele, sa svega sedam osvojenih bodova, ima drugi najvrjedniji tim u ligi. To je najviše zahvaljujući bivšim internacionalcima Radončiću i Novakoviću, koji vrijede 1,5 miliona eura. Budućnost iz Podgorice vrijedi 3,60 miliona eura, dok podgorička Mladost, ekipa u kojoj su ponikli Dejan Savićević i Stevan Jovetić košta 3,48 miliona eura. Najmlađi tim u ligi ima Sutjeska iz Nikšića, čiji je prosjek 21 godinu.

– Jovetićevih 17 miliona eura –

Reprezentativac Crne Gore i član Intera iz Milana Stevan Jovetić, najvrjedniji je crnogorski fudbaler. Igrač koji je od strane Fudbalskog saveza Crne Gore proglašen za najboljeg u 2015. godini, prema procjeni Transfermarkta vrijedi 17 miliona eura. Stefan Savić, igrač Atletiko Madrida procijenjen je na 12 miliona, dok Mirko Vučinić, član Al Jazire, „vrijedi“ pet miliona eura. Od ostalih reprezentativaca Crne Gore, popularnih „hrabrih sokolova“, Nikola Vukčević, član portugalske Brage, Marko Simić iz turskog Kajzerija i Marko Baša, štoper Lila, vrijede po 2 miliona eura. Žarko Tomašević iz Kortrijka je procijenjen na 1,5 miliona, a Fatos Bećiraj, napadač Dinama iz Minska na 1,2 miliona.

– Rekordna prodaja Marka Bakića –

Kada su u pitanju transferi fudbalera iz crnogorske lige, rekord drži Marko Bakić, fudbaler Fiorentine. Njega je Mogren 2012. godine prodao Torinu za tri miliona eura. Da budvanski klub itekako dobro posluje, potvrđuje i transfer Petra Grbića iz Mogrena u Olimpiakos 2011. godine. Vrijednost transfera iznosila je milion eura. Osim Mogrena, Zeta je takođe primjer dobre transfer politike. Ovaj klub je 2005. godine Olimpiakosu prodao Marića za milion eura, da bi dvije godine kasnije Darko Marković prešao iz Zete u Pahtakor za 700 hiljada eura. Podgorička Budućnost je najbolju prodaju obavila u sezoni 2010/2011, kada je aktuelni crnogorski reprezentativac Fatos Bećiraj prešao u Dinamo iz Zagreba za obeštećenje od 650.000 eura, navodi Anadolu Agency.