Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vjerovali ili ne

Dinamo je samo jednom u povijesti prošao u Evropi s rezultatom kao protiv Betisa

dinamo betis povijest
FOTO: Pixsell
Igrači Dinama slave prolaz dalje u Konferencijskoj ligi

Dinamo je u svojoj povijesti, prije dvomeča s Betisom, odigrao 336 evropskih utakmica, i samo jedanput prošao dalje s istim rezultatima

Zagrebački Dinamo večeras je uspio eliminisati španskog predstavnika Betis u 1/16 finala konferencijske lige. Modri su na Maksimiru odigrali neriješeno 1:1 u uzvratu i s ukupnih 2:1 zasluženo prošli dalje. 

Nakon poraza u prvom meču u Sevilli (0:1), Betis je do poluvremena na Maksimiru uspio anulirati zaostatak. Cedric Bakambu je u 38. minutu pogodio na asistenciju Ruibala za vodstvo Betisa. 

Bio je to rezultat prvog dijela utakmice. 

Dinamo je do izjednačujućeg gola stigao u 59. minutu. Pogodio je Takuro Kaneko, a asistenciju je ubilježio Amber Hoxha. Ispostavilo se da je taj gol bio vrijedan prolaska u 1/8 finala. 

Statistički gledano, bila je to prilično izjednačena utakmica, osim u posjedu lopte. Španci su imali čak 62 posto loptu u svojim nogama, no na njihovu žalost to se ne računa u konačni rezultat.

Samo jednom u povijesti skor je bio isti

Dinamo je u svojoj povijesti, prije dvomeča s Betisom, odigrao 336 evropskih utakmica. Vjerovali ili ne samo su jednom prošli dalje identičnim skorom (1:1, 1:0). Bilo je to protiv Legie iz Varšave u Kvalifikacijama za Ligu prvaka, u sezoni 2021/22. I tada je 1:1 bilo na semaforu u Maksimiru, a 0:1 u gostima. Modri su tada u gostima slavili golom Bartola Franjića u 20. minutu utakmice, a u Maksimiru je Bruno Petković pogodio za Dinamo u 59. minutu. Ernest Muci je zabio u 82. minutu za Poljake.

Odmah u nardnoj rundi Dinamo je eliminisan od moldavskog Shefiffa iz Tiraspola (0:3 na Maksimiru i 0:0 u Tiraspolu). 

U igri je još 6 miliona eura

Prolazak u osminu finala Dinamu je donio 600.000 eura. Do ovog dvomeča zagrebački klub je ove sezone zaradio oko 6,7 miliona eura na eurosceni. Prvo je plasmanom u grupnu fazu Konferencijske lige zaradio oko 4,4 miliona eura, a zatim još malo više od dva miliona za tri pobjede i prolazak grupe. 

Eventualni prolazak u četvrtfinale Dinamu bi donio dodatnih milion eura, ulazak u polufinale dva, u finale tri, a osvajanje nosi dodatna dva miliona eura.

Mogući protivnici

Podsjećamo, direktan plasman u osminu finala Konferencijske lige, nakon osvajanja prvih mjesta u takmičenju po grupama, izborili su Lille, Maccabi Tel Aviv, Viktoria Plzen, Club Brugge, Aston Villa, Fiorentina, PAOK i Fenerbahče. U krugu od tih osam ekipa je i sljedeći protivnik Modrih. Žrijeb parova 1/8 finala će se održati u petak u Nyonu.