Elvedinu Begiću oduzeta titula počasnog predsjednika NSBiH

elvedin begić
Foto: NFSBiH

Za razrješenje Begića glasalo je svih 58 prisutnih delegata, što je značilo da mu je oduzeta počasna titula, a njegova funkcija prestaje 5. maja 2023. godine

Bivši predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić, razriješen je sa funkcije počasnog predsjednika Saveza.

Ovo je odlučeno na današnjoj Skupštini NSBiH koja se održava u Sarajevu.

Za razrješenje Begića glasalo je svih 58 prisutnih delegata, što je značilo da mu je oduzeta počasna titula, a njegova funkcija prestaje 5. maja 2023. godine.

Begić je za počasnog predsjednika NSBiH izabran 25. augusta 2020. godine i to na prijedlog nekoliko kantonalnih saveza iz NS Federacije, a uz podršku FSRS.

U decembru 2016. godine za počasnog predsjednika izabran je i Ivica Osim, legenda bh. fudbala, koji je preminuo 1. maja prošle godine u Gracu.

Sjednica Skupštine počela je upravo minutom šutnje u čast na Osima i sve preminule iz bh. fudbalske porodice od posljednje sjednice do danas.

Usvojene izmjene Statuta FSBiH

Prije razrješenja počasnog predsjednika, usvojene su izmjene Statuta NSBiH prema kojima je, između ostalih, ukida Odbor za posredovanje i savjetovanje (za je glasalo 57 delegata, a jedan je bio suzdržan).

Predstavnici Svjetske i Evropske nogometne federacije (FIFA i UEFA) na otvaranju sjednice čestitali su čelnicima Saveza na uspješnom radu.

Također, prisutnim se obratio i Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, koji je govorio o aktivnostima Saveza u proteklom periodu.

– Ponosan sam što sve strukture Saveza dišu kao jedno, a sve odluke smo donijeli jednoglasno – kazao je Zeljković, zahvalivši predstavnicima FIFA i UEFA na podršci koju FSBiH ima iz Ciriha i Niona.