Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podrška vstv-u

Misija OSCE-a podržala organizaciju konferencija za glavne tužioce i predsjednike sudova

l_6b450475e554243787a8354bf0c0a184
Foto: Fena

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti da pruža podršku nosiocima pravosudnih funkcija iz cijele BiH u njihovim naporima da osiguraju poštivanje vladavine prava, istovremeno pružajući zaštitu osnovnim ljudskim pravima i dostojanstvu svih koji žive u BiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pružila je podršku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV) u organizaciji dviju odvojenih konferencija za glavne tužioce i predsjednike sudova, održanih u Sarajevu 26. i 27. aprila.

Tokom tih konferencija, predstavnici pravosuđa u BiH su razgovarali o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, unapređenju efikasnosti i transparentnosti pravosuđa, kao i ostalim izazovima sa kojima se susreću.

Sve jurisdikcije u BiH nastoje da se na pravilan i efikasan način izbore sa tim složenim predmetima – predmetima koji u konačnici imaju uticaja na stabilnost, sigurnost i napredak BiH – prije svega, ali ni na koji način ne organičavajući se, na predmete ratnih zločina i korupcije, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

Kako se nadalje navodi, Misija provodi sveobuhvatne programe praćenja sudskih postupaka i rada pravosudnog sektora te, stoga, neprestano naglašava zabrinutost za funkcionisanje sistema krivičnog pravosuđa.

Neka od najznačajnijih pitanja koja izazivaju zabrinutost Misije su, između ostalog, sporost krivičnih postupaka, nedosljedna pravosudna praksa, naročito u vezi sa pitanjima koja se tiču dokaznog materijala, nizak postotak osuđujućih presuda i izricanje blagih presuda te nepružanje podrške ili naknade žrtvama krivičnih djela.

– Misija cijeni to što su ključni akteri, uključujući VSTV, prihvatili mnoge od naših preporuka datih u svrhu unapređenja djelotvornosti pravosudnog sektora, ali takođe konstatuje nizak nivo napretka u provedbi tih preporuka – rekao je ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH.

Istaknuo je kako je pravosudnom sistemu u BiH potrebna sistematska reforma usmjerena ka odgovornosti, kvalitetu i integritetu pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija.

– Takve mjere uključuju usvajanje Strategije za reformu pravosudnog sektora, kao i relevantnog zakonodavstva, kao što su izmjene i dopune Zakona o VSTV-u koje se odnose na integritet te potpuno novi Zakon o VSTV-u – precizirao je ambasador Aggeler.

Predsjednik VSTV-a, Halil Lagumdžija, je rekao da je ubijeđen da zajedno možemo osigurati da pravosuđe ove zemlje bude u svakom momentu spremno odgovoriti svim potrebama građana, kao neophodan korak ka jačanju vladavine prava i osiguravanju vidljive pravne sigurnosti za svakog građanina ove zemlje.

– Opredjeljenje VSTV-a BiH je da vam pruži podršku u nastojanju da osigurate otklanjanje prepreka i uspostavite još efikasniji i kvalitetniji sistem, spreman da se bori protiv najtežih oblika korupcije i organizovanog kriminala, kao i svih drugih oblika krivičnih djela, te da na taj način doprinesemo uspostavljanju potpune vladavine prava u Bosni i Hercegovini – kazao je predsjednik VSTV-a.

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti da pruža podršku nosiocima pravosudnih funkcija iz cijele BiH u njihovim naporima da osiguraju poštivanje vladavine prava, istovremeno pružajući zaštitu osnovnim ljudskim pravima i dostojanstvu svih koji žive u BiH, navodi se u saopćenju.