Fudbal

jasan stav

FIFA i UEFA neće priznati “super ligu” za koju se zalažu najbogatiji klubovi

21/01/2021

Nogometne federacije poručile su kako se moraju poštovati temeljna načela nogometne piramide: sportske vrline, solidarnosti, promocije i relegacije, jer su to načela na kojima počiva nogometna igra i globalna popularnost tog sporta

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i šest kontinentalnih nogometnih federacija poručile su kako neće priznati nikakvu zatvorenu “super ligu” čije formiranje već godinama planiraju najbogatiji europski klubovi.

“Bilo koji klub ili igrač koji bi bio uključen u to takmičenje ne bi imao dopuštenje nastupa na turnirima koje organiziraju Fifa i kontinentalne federacije”, poručili su u zajedničkom priopćenju FIFA, UEFA, AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL i OFC.

Nogometne federacije poručile su kako se moraju poštovati temeljna načela nogometne piramide: sportske vrline, solidarnosti, promocije i relegacije, jer su to načela na kojima počiva nogometna igra i globalna popularnost tog sporta.

“Nogomet ima dugu i bogatu povijest zahvaljujući tim načelima. Sudjelovanje na globalnim i kontinentalnim natjecanjima uvijek treba biti izboreno na terenu”, poručili su iz FIFA-e, UEFA-e, AFC-a, CAF-a, Concacafa, CONMEBOL-a i OFC-a.

Ideja o stvaranju evropske “super lige”, koja je bi bila alternativa sadašnjoj Ligi prvaka, spominje se u medijima već nekoliko godina. Tako je 2018. njemački magazin Der Spiegel objavio je da je Real Madrid sudjelovao u planiranju Super Lige. U oktobru prošle godine bivši predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu priznao je da je pregovarao o sudjelovanju Barce u takvom natjecanju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.