Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konačna odluka

Ivaylo Petev novi selektor nogometne reprezentacije BiH

Begićev bojkot sjednica sramotan je, pogotovo ako se zna da se nedavno okitio i titulom počasnog predsjednika Saveza

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas je za novog selektora reprezentacije izabrao Bugarina Ivayla Peteva. Petev je bio jedini kandidat, nakon što je eliminisan Sergej Barbarez, koji na Komisiji za izbor selektora nije dobio niti jedan glas.

Petev je svoju trenersku karijeru počeo u Ludogoretsu s kojim je iz druge lige ušao u elitni rang bugarskog fudbala, a potom i osvojio dva naslova prvaka. Uz to, sa Ludogoretsom je osvojio i dva Superkupa, te jedan Kup Bugarske.

Nakon Ludogoretsa trenerski put odveo ga je na Kipar gdje je sa AEL Limassolom osvojio 2. mjesto. U klupskoj karijeri vodio je još i zagrebački Dinamo, te kiparsku Omoniju, poljsku Jagielloniju i klub iz Saudijske Arabije Al-Qadsiah.

U 2015. i 2016. godini predvodio je bugarsku reprezentaciju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, no nije se uspio kvalifikovati na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta. Petev je u svojoj trenerskoj karijeri od 174 utakmice izgubio samo 35.

Aktuelni predsjednik NSBiH Elvedin Begić ni danas se nije pojavio na sjednici Izvršnog odbora NSBiH. Begićev bojkot sjednica sramotan je, pogotovo ako se zna da se nedavno okitio i titulom počasnog predsjednika Saveza. Na sreću, ostatak Izvršnog odbora je shvatio ozbiljnost situacije i danas učestvovao u izboru selektora, što je bio “nulti porioritet” s obzirom da se bliži početak Kvalifikacija za SP. Fudbalska reprezentacija BiH nalazi se u grupi D, a protivnici našim najboljim fudbalerima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. bit će selekcije Francuske, Ukrajine, Finske i Kazahstana.

Kvalifikacije će početi 24. marta 2021. godine, a završit će se 16. novembra. Na završnicu prvenstva će se plasirati deset prvoplasiranih reprezentacija iz deset grupa, dok će drugoplasirane reprezentacije u baraž, baš kao i dvije najbolje iz Lige nacija koje se nisu plasirale direktno na Mundijal. Baraž je na rasporedu od 24. do 29. marta 2022. godine.

Bosna i Hercegovina igrala je na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu. Našu najbolju selekciju s klupe je u Brazilu predvodio Safet Sušić, a ostvarili smo dva poraza (Argentina i Nigerija) i pobjedu protiv selekcije Irana.