Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Figo i Van Praag odustaju od kandidature da bi pomogli Al-Husseinu?!

figo praag al-hussein

Predsjednik Holandskog nogometnog saveza (KNVB) Michael van Praag odustao je od svoje kandidature za predsjednika Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) kako bi ojačao kandidaturu jordanskog princa Alija Bin Al-Husseina, objavio je holandski dnevni list De Volkskrant.

[quote_right]Izbori za predsjednika FIFA-e održat će se 29. maja u Zurichu[/quote_right]

Osim Van Praaga, očekuje se kako će svoju kandidaturu povući i bivši portugalski reprezentativac Luis Figo koji će također podržati Al-Husseina koji slovi kao najveći konkurent dugogodišnjem predsjedniku FIFA-e Seppa Blattera (79), a koji se nalazi na čelu krovne svjetske nogometne organizacije od 1998. godine, te želi osvojiti i peti uzastopni mandat.

Van Praag do sada službeno još nije povukao svoju kandidaturu iako su iz njegovog izbornog štaba potvrdili kako im je želja da svi Blatterovi protivnici stanu iza jednog kandidata.

Izbori za predsjednika FIFA-e održat će se 29. maja u Zurichu. Velik broj saveza nezadovoljan je dosadašnjim netransparentnim načinom vladanja svjetskim nogometom, te brojnim optužbama za korupciju Blatterovih najbližih saradnika.

Prije četiri godine pokušala ga je srušiti struja predvođena Mohammadom bin Hammamom, katarskim moćnikom i nekadašnjim čelnikom Azijske nogometne federacije. Sudar s Blatterom završio je bin Hammamovim doživotnim izbacivanjem iz nogometa zbog optužbi za podmićivanje tokom predsjedničke kampanje i kandidature Katara za SP 2022. godine.