Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan i Izetbegović otvorili obnovljeni Isa-begov hamam i Carevu džamiju (FOTO)

BiH

Erdogan i Izetbegović otvorili obnovljeni Isa-begov hamam i Car

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svečano su danas u Sarajevu otvorili obnovljene vakufske objekte – Isa-begov hamam i Carevu – Sultan Fatihovu džamiju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Presijecanju vrpce prisustvovalo je nekoliko stotina građana Sarajeva ali i veliki broj domaćih i stranih zvaničnika kao i predstavnika vjerskog života u BiH. Nakon svečanog otvaranja prisutni su obišli kabur Isa-bega Ishakovića kao i obnovljene vakufske objekte.

Organizatori svečanosti su Islamska zajednica u BiH (Vakufska direkcija, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis IZ Sarajevo) u saradnji s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske i Turskom upravom za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Erdogan i Izetbegović otvorili obnovljeni Isa-begov hamam i Car

Danas je upriličen i bogat kulturno-zabavni program koji je počeo učenjem odlomaka iz Kur'ana, a hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo izveo je ilahije na bosanskom i turskom jeziku.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović zahvalio je svima koji su danas došli da podrže ono što su uradile dvije vakufske direkcije.

“Ovdje gdje stojimo prije nekoliko vijekova Isa-beg je utemeljio ovu džamiju, a kasnije i hamam koje mi, ova generacija, danas obnavljamo zajedno sa našom braćom iz Turske”, rekao je Kavazović.

On je izrazio nadu da će obnovljeni objekti biti od koristi svim građanima BiH.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović je kazao kako je “ovaj dan veliki dan za sve nas”. On je podsjetio da je Isa-beg Ishaković za svoje vrijeme sagradio veliki broj objekata u BiH.

Najavio je i obnovu drugih objekata Isa-bega Ishakovića jer je to obaveza svih u BiH. Zajimović je kazao da je “zgrada hamama donedavno bila ruglo grada, a sada je zahvaljujući prijateljima iz Turske ogledalo grada”.

“Grad je dobio nazad jedan zaboravljeni dio svoje historije”, poručio je Zajimović.

Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković kazao je da je Careva džamija jedna od najstarijih džamija na ovim prostorima, dakle, starija više od pola milenija. Posebno zadovoljstvo je izrazio što današnjoj svečanosti prisustvuju član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kao i najviši zvaničnici Islamske zajednice u BiH.

Erdogan i Izetbegović otvorili obnovljeni Isa-begov hamam i Car

Ljevaković je izrazio duboku zahvalnost turskom narodu, Vladi Republike Turske i predsjedniku Erdoganu na nesebičnoj podršci i pomoći u renoviranju starih džamija u BiH i drugih vakufskih objekata iz osmanskog perioda kao i izgradnji novih džamija.

“Neka ova naša saradnja bude trajna i plodonosna na korist svih naših građana i naroda”, kazao je Ljevaković.

Direktor Generalne direkcije Vakufa Republike Turske Adnan Ertem kazao je da je TIKA do sada mnogo radila u BiH i realizirala mnoge projekte. Izrazio je sreću što oni danas okončavaju njihov prvi projekat.

Hamam Isa-bega Ishakovića, tursko kupatilo ili turski hamam, u narodu poznat kao hamam ili gradsko kupatilo, uprkos tome što je stoljećima odolijevalo vremenu i neprijateljima, uništen je u posljednjem ratu u BiH.

Sagradio ga je Isa-beg Ishaković, plemić, vojni zapovjednik, upravitelj i osnivač grada Sarajeva, odmah na početku svoje vladavine koja je trajala od 1454. do 1463., odnosno na početku osmanlijskog prisustva u BiH. Obnova je počela u aprilu 2013. godine.

Erdogan i Izetbegović otvorili obnovljeni Isa-begov hamam i Car

Riječ je o jedinom takvom objektu javnog kupališta ili turskog hamama u regiji čiju obnovu je finansirala Direkcija vakufa Republike Turske.

Investitor projekta je Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, a finansijer projekta je Direkcija vakufa Republike Turske koja je osigurala 2,6 miliona maraka. Spomenuta direkcija vakufa je finansijer i restauracije Careve džamije.

Obnova Careve džamije je počela u junu prošle godine. Ovu najstariju džamija u Sarajevu, sagradio je Isa-beg Isaković, 1457. godine, a pod zaštitom je kao nacionalni spomenik.

Careva džamija je prva džamija u Sarajevu, a Isa-beg Isaković je poklonio sultanu Mehmedu Fatihu, po kojem je ona i dobila ime.