Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Odnosi BiH i Turske su dobri i prijateljski

ivanic1

Odnosi između Bosne i Hercegovine i Turske su vrlo dobri i prijateljski, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, koji boravi u zvaničnoj jednodnevnoj posjeti BiH.

Ivanić je iskazao zadovoljstvo zbog Erdoganove posjete BiH, rekavši kako se radi o čovjeku koji dobro poznaje BiH, koji je tu vrlo prisutan i koji se nalazi na čelu zemlje koja je puno uložila u BiH i koja je istinski pomagala BiH.

erdogan-ivanic2

“Odnosi između BiH i Turske su vrlo dobri i prijateljski. Mi smo zahvalni na projektima, preko 700 projekata ili 300 miliona KM projekata obnove koje je uradila TIKA (Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju, op.a.), agencija koja je zaista učinila puno ovdje u BiH”, kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da je povećana ekonomska saradnja između dvije zemlje, posebno tokom prošle godine, te naglasio kako su delegacije dvije zemlje danas razgovarale upravo o temama ekonomije, ulaganja, daljeg povećanja međusobne trgovinske razmjene i stvaranja uslova da ljudi, posebno u BiH, bolje žive.

“Mi smo jako zahvalni Turskoj što je otvorila kvotu za uvoz mesa iz BiH, i nadamo se da će zbog dugotrajnosti tog dogovora vrlo brzo proizvodnja u BiH porasti”, naglasio je Ivanić i izrazio nadu da će BiH doći do 10.000 tona godišnje kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku.

erdogan-sar444

Jedna od tema razgovora visokih delegacija BiH i Turske, kako je istakao Ivanić, bio je izvoz mlijeka, budući da se proizvođači mlijeka u BiH u posljednje vrijeme susreću sa velikim problemima. Dodao je kako je sa visokom turskom delegacijom predvođenom predsjednikom te zemlje Erdoganom, bilo riječi i o mnogim drugim aspektima međusobne saradnje te da je zaključeno da je zajednički interes dviju zemalja i borba protiv terorizma.

Ivanić je iskazao posebnu zahvalnost Erdoganu što je danas u Sarajevo doveo veliku delegaciju ministara i vrlo istaknutih privrednika iz Turske, koji su spremni da ulažu u BiH i koji hoće da ulažu u BiH.

Ivanić je kazao da je zajednička želja obje zemlje da se zajednički bore protiv opasnosti kojoj je Turska možda u ovom trenutku i više izložena nego BiH, a to je pitanje terorizma. Dodao je da su danas razmijenjeni i neki podaci o toj temi.

Ivanić je na kraju izrazio nadu da će današnja posjeta turskog predsjednika biti vrlo uspješna i da će najviše koristi od nje imati građani BiH te da će, nakon ove posjete, doći do povećanja radnih mjesta, razmjene i još boljeg razumijevanja između naroda dviju zemalja.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li je Turska tranzitna zemlja za odlazak bh. državljana na strana ratišta, Ivanić je kazao da je Turska i sama izložena ogromnoj opasnosti od terorizma i naglasio kako je zbog toga njena uloga u borbi protiv terorizma izuzetno značajna.

“Turska je, sasvim sigurno, zemlja koja na svojim granicama ima možda najnestabilniji prostor trenutno u svijetu i mislim da se jako dobro nosi sa tim problemom. Naše bezbjednosne agencije dobro sarađuju. Mi znamo da je oko 100 građana BiH zahvaljujući aktivnostima i saradnji sa turskim bezbjednosnim agencijama vraćeno zato što je postojala sumnja da neki od njih hoće da odu na prostor gdje traje terorizam i na tome smo izuzetno zahvalni, i zajedno ćemo nastaviti tu saradnju, jer je borba protiv terorizma zajednički interes za obje zemlje”, poručio je Ivanić.