Erdogan: Nastavit ćemo pružati podršku BiH

erdogan-sar333

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govorio je danas u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i o odlasku bh. građana na strana ratišta i kazao kako je Turska do sada vratila u BiH 141 osobu, a da ukupno 14 hiljada osoba ima zabranu ulaska u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Trenutno 14 hiljada osoba ima zabranu u Tursku, 141 osoba iz BiH je vraćena nazad. To treba da znate”, rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Erdogan je poručio kako je današnja posjeta Sarajevu jako značajna za obje zemlje kada je u pitanju saradnja na svim poljima.

erdogan-sar555

“Današnja posjeta je za nas jako značajna i vjerujem da je ovo vrijeme u kojem smo posijali sjeme još jače saradnje koja će dati još bolje plodove”, rekao je Erdogan.

Na novinarsko pitanje o statistikama koje pokazuju nešto niža ulaganja Turske u BiH i neke druge zemlje u okruženju u odnosu na druge zemlje poput Rumunije, Erdogan je kazao da takve statistike ne sadrže prave pokazatelje.

“Koristite nepotpune podatke. Kada uzmete u obzir površinu i broj stanovnika BiH prednjači po turskim investicijama u cjelini. Ako pogledate Rumuniju, vidjet ćete da se tu radi o privatnom sektoru, ne investicijama države”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako je “trgovinska razmjena između dvije zemlje oko 500 miliona dolara, nismo zadovoljni i povećat ćemo je, razgovarali smo o tome. Sa mnom su ministri koji su zabilježili sve sa sastanaka i radit će ubuduće na tome zajedno i sa našim privrednicima koji se nalaze u delegaciji.”

Predsjednik Erdogan je rekao da Turska podržava BiH na putu ka NATO-u i nastavit će na tom putu bez uzmicanja.

“Naša podrška putu BiH ka EU će takođe biti nastavljena. Obećao sam kredit od 100 miliona eura još kao premijer, a 85 miliona je iskorišteno, dok 50 miliona namjeravamo uputiti malim i srednjim preduzećima. Ziraat Banka i njene investicije su primjer investicija”, rekao je Erdogan.

Jedan od primjera saradnje je, kako je Erdogan rekao, uvoz mesa iz BiH u Tursku, i to ga posebno raduje jer je trgovinska razmjena u prošloj godini značajno uznapredovala, posebno nakon što je Turska odobrila uvoz mesa iz BiH.