FK Novi Pazar neće se ugasiti, niti istupiti iz Prve lige

20171211_2_27451160_28747890_Web

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predstavnici FK Novi Pazar negirali su nakon večerašnje sjednice skupštine kluba da će on biti ugašen. FK Novi Pazar, za sada, neće istupiti ni iz daljeg takmičenja iz Prve lige Srbije

Na sjednici Skupštine FK Novi Pazar nije donesena ni odluka da najstariji novopazarski fudbalski klub, zbog finansijskih problema ali i, kako je rečeno, odnosa Fudbalskog saveza Srbije (FSS) prema klubu, istupi iz daljeg takmičenja iz Prve lige Srbije.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je Grad Novi Pazar podržao večerašnju odluku da se, kako je naveo, sačeka još 15 dana kako bi se neko od privrednika javio da finansira klub, prije nego se odluči o istupanju iz daljeg takmičenja iz Prve lige Srbije. On je naglasio da će Grad Novi Pazar i u narednom periodu u okviru zakonskih propisa nastaviti da podržava i ulaže u FK Novi Pazar kako bi on postao profesionalan.

Delegat FK Novi Pazar Redžep Korać je odbacio navode da je raspravljano o gašenju FK Novi Pazar. Prema njegovim riječima, dosadašnja uprava kluba je imala stav da istupi iz daljeg takmičenja zbog neregularnog takmičenja i nacionalističkih skandiranja na stadionima.

“Fudbalski savez Srbije (FSS) funkcioniše po pravilniku FIFA-e i UEFA-e, a ne reaguje. U takvim uslovima FK Novi Pazar ne može da se takmiči, a ima još i finansijske probleme. Fudbalskom klubu slijedi odlična budućnost”, poručio je Korać.

Upravni odbor FK Novi Pazar je, nakon utakmice u Dobanovcima, 26. novembra, donio odluku o istupanju Kluba iz daljeg takmičenja, navodeći da ne žele više da učestvuje u potpuno neregularnom takmičenju, u kojem se unaprijed znaju pobjednici i u kojem sudije, po direktivama određenih ljudi i klubova, odlučuju ishode mečeva.

“Domaćin je bio bolji od naše ekipe ali je sigurno da ne bi došli do bodova da nije bilo pomoći sudija, za koje smo dobili informacije od naših prijatelja da dolaze po zadatku i da je utakmica unaprijed završena. S druge strane, sudija Maksimović oglušio se dok se skandiralo ratnom zločincu Ratku Mladiću, vjerovatno zbog toga što na to niko ne reagujem ni kad mu se skandira na drugim stadionima. Sve ovo je dovoljan razlog da naš Klub istupi iz daljeg takmičenja, kako ne bi uzaludno trošio novac grada jer je očigledno da je ulagati novac u srpski fudbal potpuni promašaj i sigurni gubitak”, saopćila je tada uprava FK Novi Pazar.

Novopazarski plavi su historijski uspjeh postigli 2011. godine ikada su ušli u Super ligu Srbije i u njoj ostali narednih šest sezona. Većina utakmica FK Novi Pazar s ostalim klubovina najelitinijeg fudbalskog takmičenja u Srbiji proglašavane su od strane FSS-a kao “utakmice visokog rizika”.

FK Novi Pazar je osnovan 1928. godine.