Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FK Željezničar u 2015: Od stečaja, do pozitivnog poslovanja

zeljo pres111

Članovi uprave Fudbalskog kluba Željezničar danas su na konfereniciji za medije u Sarajevu objavili izvještaj o radu kluba u godini na izmaku, ta najavili planove poslovanja i projekte za 2016. godinu.

Direktor kluba Mirsad Šiljak je uporedio 2014. godinu i tešku finansijsku situaciju u kojoj se Željezničar nalazio u tom periodu, s 2015. godinom u kojoj je, po njegovim riječima, uprava Željezničara značajno umanjila dugove te zabilježila suficit u godišnjem poslovanju.

mirsad siljak zeljo1

– Početkom 2015. godine, tačnije 1. januara, Željezničar je imao blokirane račune, onemogućeno je poslovanje i prekinuti su svi gotovinski tokovi. Dug prema administraciji je rastao, igračima su neisplaćene plate, tako da je bilo upitno njihovo nastupanje u proljetnoj polusezoni domaćeg prvenstva. Obaveze prema dobavljačima klub nije mogao servisirati na vrijeme jer nije imao sredstva. U tom periodu klub je de facto bio u stečaju. Danas, zahvaljujući sinergiji uprave kluba, mlade administracije i nekoliko članova skupštine, uspjeli smo uspostaviti sistem i model održivog rada i poslovanja Željezničara – izjavio je Šiljak.

Direktor Željezničara ističe da je reorganizacija kluba iziskivala velike napore, ali da je u klubu uspostavljeno zakonito poslovanje, računi su deblokirani, uspostavljena je kontrola svih novčanih tokova i racionalizacija troškova, te su se utvrdile sve obaveze FK Željezničar prema kupcima i dobavljačima.

– Mislim da smo prvi klub u regiji koji otvoreno priznaje svoja dugovanja koja nisu mala. Danas poslujemo transparentno. Osvrnuli smo se na prihode koji uglavnom dolaze od sponzora i transfera igrača – dodao je Šiljak.

Finansijsko-administrativnu prezentaciju FK Željezničar održao je potpredsjednik Vedran Vukotić, koji je istaknuo da je klub početkom 2015. godine kumulativno imao dugovanja u iznosu od 3.300.000 KM.

vedran-vukotic

– Željezničar je u tom periodu imao obaveze za neizmirene poreze i doprinose u iznosu 1.200.000 KM, bez zateznih kamata za koje se nadamo da će biti otpisane uz redovno servisiranje duga, kao i izvršne presude u iznosu 815.000 KM na osnovu neizmirenih obaveza od kojih neke datiraju još iz 2007., 2008. i 2009. godine. Klub je imao neimirenih dugova prema dobavljačima u iznosu od 600.000 KM, kao i dug prema administraciji, igračima i struci u iznosu 650.000 KM – rekao je Vukotić.

Naglasio je da je Željezničar uspio do danas vratiti oko 1.850.000 KM, te da će prema preliminarnim informacijama stanje duga s krajem 2015. godine iznositi 1.420.000 KM, od čega 900.000 otpada na dugovanja Poreskoj upravi, što je utvrđeno još 2008. godine i servisira se po 10.000 KM mjesečno, dok je 500.000 KM dugovanja usmjereno ka tekućim obavezama.

Vukotić dodaje da je klub dodatno izložen dugovanju od 2.800.000 KM, od čega se 2,2 miliona KM odnosi period neizmirenih obaveza, poreza i doprinosa od 2009. do 2014. godine, što je utvrđeno analizom Poreske uprave iz februara 2015. godine.

zeljo pres222

– Već smo angažovali vještake koji istražuju poslovanje kluba u periodu 2009. do 2014. godine. Na bazi njihovih nalaza odlučit ćemo naredne korake. Dodatne neizvjesnost u ovom trenutku, što predstavlja potencijalnu obavezu, je oko 600.000 KM pozajmica koje nisu potkrijepljene relevantnom dokumentacijom i nisu zavedene u bilansima kluba. Još uvijek ne znamo kako ćemo to riješiti – rekao je Vukotić.

Potpredsjednik Željezničara naglašava da klub u 2015. godini očekuje prihode od 4,4 miliona KM, dok rashodi iznose oko 3,6 miliona.

– U narednoj godini je budžet za sportski segment uvećan za 116 posto, što nam je omogućilo otplaćivanje dugovanja, tako da možemo očekivati pojačanja u sportskom dijelu. Budžet omladinskog pogona je povećan za 43 posto, dok očekujemo jednak trend rasta sponzorskih prihoda kao i 2015. godine od 143 posto – dodao je Vukotić.

amar bajramovic zeljo

Vršilac dužnosti predsjednika kluba Amar Bajramović naglašava da su primarni ciljevi Željezničara u 2016. godini zakonito i transparentno poslovanje, identifikacija s navijačima, rashodovanje u okviru planiranog budžeta, te unapređenje rada omladinskog pogona.

– Klub se više ne može dovesti u situaciju da se zakonito poslovanje dovede u pitanje zbog sportskih rezultata. Poslovni dio kluba mora biti u službi sportskog dijela, ali nikad više ne smijemo zanemariti obaveze prema porezima, doprinosima ili dobavljačima. Moramo naše članove transparentno obavještavati o načinima trošenja sredstava, projektima i svemu što se dešava u klubu. Podmalađivanje prvog tima ne smije biti samo floskula kada u klubu nema para, već trend i jedan od primarnih ciljeva i osnova Željezničara – zaključio je Bajramović.