Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžiabdić: Rivalstvo Želje i Sarajeva je bilo ogromno, ali zdravo

Vječiti derbi
Iz NSBiH nisu željeli otkriti u kojim se utakmicama radi

Legendarni defanzivac Fudbalskog kluba Željezničar Enver Hadžiabdić u igračkoj karijeri je odigrao veliki broj derbija protiv gradskog rivala Sarajeva. Član šampionske generacije Željezničara iz sezone 1971.-1972. ističe da u ”njegovo vrijeme” igrače nije trebalo posebno motivirati za gradski derbi.

– Treneri u tim godinama nisu uopšte trebali motivirati igrače za derbije. U gradu su igrači bili prepoznatljivi, pa si sam sebe motivirao i spremao za tu utakmicu. Jedva smo čekali početak utakmice i strašno željeli pobjedu. Nije tu bilo puno filozofije, trenerskih varijenti i zamisli. Rivalstvo Želje i Sarajeva je bilo ogromno, ali zdravo, a to je uvijek donosilo utakmice u kojima su svi mogli uživati, na terenu i tribinama – rekao je bivši defanzivac u izjavi za Fenu.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije ističe da je stereotip ponavljati da u derbiju nema favorita.

– Protiv Sarajeva sam odigrao petnaest derbija i upisao po pet pobjeda, remija i poraza. Mislim da je stereotip ponovljati da u derbiju nema favorita. Uvijek je bilo neizvjesno bez obzira na formu ili poziciju na tabeli. Odlučivali su momenti nadahnuća i stabilnosti pojedinaca i ekipe – objasnio je Hadžiabdić.

Drugi ovosezonski derbi ljutih sarajevskih rivala će biti odigran ovog vikenda na ”Koševu”, a Hadžiabdić vjeruje da je Željezničar u ovom trenutku u blagoj prednosti u odnosu na Sarajevo.

– Mislim da je Željezničar u ovom trenutku u blagoj prednosti u odnosu na Sarajevo zbog svih pozitivnih promjena koje su se u posljednje vrijeme desile u klubu. Klub i ekipa su u procesu stabilizacije i to se pozitivno odražava na igrače – zaključio je Hadžiabdić i dodao da će gledati derbi i navijati za ”svog” Želju.

Derbi između Sarajeva i Željezničara, 109. po redu, bit će odigran u nedjelju, 16. oktobra na Stadionu ”Asim Ferhatović Hase”.