Fudbal

Hadžibegić: Promjenu trave na Grbavici slavimo kao Novu godinu

05/06/2018

Komandant odbrane Sarajeva, Betisa, Sochauxa i reprezentacije Jugoslavije Faruk Hadžibegić trenutno je bez trenerskog angažmana, a u karijeri je između ostalog bio na kratko i selektor Zmajeva. Upravo je reprezentacija bila prva tema razgovora za Modno, obzirom da su izabranici Roberta Prosinečkog u petak pobijedili u prijateljskom meču protiv Južne Koreje.

– Najviše mi se dopao rezultat, uvijek je dobro kad se pobjeđuje, pa makar to bile i prijateljske utakmice. Ne bih se složio da je u pitanju novi tim, to je po meni ista ekipa. Mi stalno nešto pravimo, a treba nam rezultat. Moglo bi se reći da je na meču viđena lagana dominacija Koreje, ali smo mi imali tri brza napada što je i poželjno. Naši izvori talenata su nepresušni, uvijek imamo dobro rješenje i sad to treba posložiti u reprezentaciju koja igra kvalifikacije sa ubjeđenjem da će izboriti plasman na veliko takmičenje. Vrijeme je za to, a ova pobjeda je dobar početak, rekao je Hadžibegić na početku razgovora.

Prema njegovim riječima, ne bismo trebali prebrzo donositi sudove o Zmajevima.

– Ne bismo trebali donositi brze zaključke, pogotovo jer Južna Koreja iako je učesnik Mundijala nije neka referenca. Treba biti obazriv kad ocjenjujemo jer često upadnemo u euforiju. Nakon dva kornera postanemo najbolji na svijetu. Ali, kažem svaka pobjeda je dobrodošla pa i na prijateljskim mečevima, dodao je.
Mišljenja je da je BiH propustila veliku šansu da se etablira kao fudbalska sila u ovom dijelu Evrope nakon odlaska na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.

– A mi potom ne odemo na naredna dva takmičenja iako smo imali fenomenalnu reprezentaciju, dodao je i složio se s konstatacijom da su remi u Atini protiv Grčke (1:1) i nestvarni preokret Kipra kumovali propasti u kvalifikacijama.
U javnosti je ranije često kritikovao rad Nogometnog saveza BiH i aktuelno rukovodstvo, ali odlučno odbacuje navode da je “žestoki oponent” Saveza.

– Ja sam pristalica fudbala i Fudbalskog saveza BiH, tu nema nikakve dileme. Bio sam učesnik kod primanja FS BiH u UEFA i FIFA i nikako ne mogu da budem protivnik. Ali, ne mogu da se pomirim da su nam stadioni prazni, da derbi Željezničara i Sarajeva okupi 3.000 ljudi. Nama Široki Brijeg na primjer igra u Krupi na Vrbasu pred 300 gledalaca. To je katastrofalno! Nijedan naš klub još nije igrao u grupnoj fazi Lige prvaja ili Lige Evrope. A o infrastrukturi da ne govorim, istakao je Hadžibegić.

Potom je svoj stav ilustrovao sa još zanimljivih informacija.

– Dovoljno je vidjeti šta naši predsjednici govore u medijima, to je uz prazne tribine, najbolja ilustracija. Mijenjamo travu na Grbavici, a slavimo kao da je Nova godina. Ili kad mijenjamo sijalice na Koševu doživljavamo to kao svjetsko čudo. To je danas događaj. S te strane sam nezadovoljan jer niko ne vodi računa o tome. Ali opet kažem ja sam veliki pristalica fudbala u BiH i Saveza, ali treba da se radi pošteno i da nešto ostane iza. Kako su napredovali naši komšijski savezi iz bivše Jugoslavije?

Hadžibegić je takođe izričito protiv čestih promjena na selektorskoj klupi, ali i kod klubova iz Premijer lige BiH.

– Mijenamo selektore kao što mijenjamo čarape. Samo treba konstatovati šta govore predsjednici klubova, treneri i igrači i pogledati tribine. Nema se šta tu pametovati. Na primjer, ja imam vozačku i mislim da sam dobar vozač, ali to ne znači da mogu voziti Formulu 1.Treba svako da radi svoj posao. Ako nemate iskustva iz fudbala, ne možete se ni baviti ovim poslom. To je moje mišljenje i vjerujem da imam pravo da ga kažem, zaključio je Hadžibegić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.