Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžibegić za Marcu: Nogomet se u BiH razvija, ali ne dovoljno brzo

B9713106685Z.1_20170907170121_000+G9O9O5A2T.2-0

Navijači Betisa i danas se sjećaju sjajnog defanzivca Faruka Hadžibegića, koji je za dvije sezone koliko je bio član španskog kluba, dres odjenuo skoro 90 puta. Kasnije se u Betisu okušao i kao trener. U razgovoru za uglednu Marcu Hadžibegić je rekao da je Betis danas na mnogo većem nivou nego u vrijeme kad je igrao. Spomenuo je simbiozu navijača i kluba, što je prvi preduslov da klub ide prema naprijed. Klub se svake sezone bori za Evropu i to je prema Hadžibegićevom mišljenju produkt dobre organizacije.

– Zadovoljan sam onim što Betis prikazuje ove sezone. Samo su Barcelona, Real Madrid i Atletico iznad, dok se sa svima ostalim klub može nositi bez problema. Španska Primera je jaka i veliki će uspjeh biti plasman u vrhu tabele. Potencijalno to može biti četvrto, peto ili šesto mjesto, što bi predstavljalo uspjeh za klub. Optimističan sam i kad je riječ o Evropskoj ligi, iako je tu situacija malo komplikovanija. Možda Betisu nedostaje malo iskustva za ta takmičenja. Kako god, vjerujem da će proći u narednu rundu, mišljenje je bh. stručnjaka.

Ne krije da se želi vratiti u klub.

– Kada sam došao 2001. naišao sam na neke administrativne probleme, pa sam bio primoran raditi posao sportskog direktora. A to nije posao za mene. Ja sam trener. Želim se jednog dana vratiti u Betis, priznao je.

Kaže da bi se u Sevilli i danas osjećao kao u svom gradu.

– Ostao sam prijatelj sa svim igračima s kojim sam igrao ovdje. Pamtim sretne trenutke ovdje, neke pobjede nakon kojih su navijači na ulici kad bi me sreli plesali seviljski ples u moju čast, prisjetio je Hadžibegić.

Novinara koji je razgovarao s njim zanimao je i nogomet u BiH danas.

– Bosna i Hercegovina je zemlja sa mnogo nogometnog talenta. Tamo prije nego i zakoračiš u školu nogometa maštaš da si igrač. U BiH nogomet napreduje, ali ne brzinom kojom bi trebao, rekao je bivši selektor naše reprezentacije.