Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

engleski kanal

Izvučeno je tijelo iz olupine aviona u kojem su se srušili Sala i pilot

avion444

Još nema obavijesti o tome čije je tijelo pronađeno i izvučeno na površinu, Salino ili Ibbotsonovo

Uspješno je okončana akcija izvlačenja tijela iz malog aviona tipa Piper Malibu u kojem su se 21. januara oko 20 sati navečer Cardiffov nogometaš Emiliano Sala i pilot David Ibbotson po velikom nevremenu srušili u olujno more i potonuli na 67 metara dubine Engleskog kanala.

Još se ne zna čije je tijelo pronađeno i izvučeno na površinu

Pod egidom “Breaking News” ovu vijest u noći sa srijede na četvrtak donose BBC, AFP i Press Association, ističući da je to potvrdila Služba za istrage zrakoplovnih nesreća (AAIB) britanskog ministarstva prometa.

Još nema obavijesti o tome čije je tijelo pronađeno i izvučeno na površinu, Salino ili Ibbotsonovo.

AAIB ističe: “Operacija je izvedena u jako teškim i izazovnim uvjetima, ali i na najdostojanstveniji mogući način. O cijelom toku akcije porodice unesrećenih bile su redovno obavještavane.”

“Operacija je izvedena u jako teškim i izazovnim uvjetima”

A koliko su teški i izazovni uvjeti u kojima se odvijala operacija, svjedoči novinar Christian Martin, koji više od dvije sedmice prati potragu na licu mjesta.

“Pokušat ću vam objasniti kako žestoko pušu vjetrovi na oceanu jer to teško može shvatiti onaj ko se u to nije uvjerio na vlastitoj koži. Ovdje u Engleskom kanalu to izgleda kao da su svi vjetrovi Atlantika usisani u veliki dimnjak i onda pušteni kroz njega”, izvještava Martin uz satelitsku snimku oluje na Atlantiku usred koje se odvija potraga.

Olupina malog aviona tipa Piper Malibu, koji je nestao kada se po velikom nevremenu srušio u olujno more u Engleskom kanalu, pronađena je u nedjelju na morskom dnu, 24 milje sjeverno od otoka Guernseyja.

Loši vremenski uvjeti spriječili spasilačke službe da izvuku i olupinu aviona te nastave potragu za drugim tijelom

U ponedjeljak ujutro uočeno je jedno tijelo u olupini aviona te je u utorak navečer počela akcija izvlačenja. Sada je ta operacija uspješno završena, a tijelo je brodom dopremljeno u Portland u Engleskoj kako bi ga mrtvozornik identificirao.

Spasilačke službe nastojale su s morskog dna podići i olupinu aviona te nastaviti potragu za drugim tijelom, ali u tome su ih spriječili loši vremenski uvjeti pa je cijela operacija završena.

Kasno sinoć došlo je do velikog napretka u akciji

Da je došlo do velikog napretka u akciji, bilo je očito kasno sinoć, kada se oko 23 sata brod Geo Ocean III, jedan od triju brodova koji su sudjelovali u potrazi, ploveći maksimalnom brzinom zaputio prema Portlandu na južnoj obali Engleske.

Par sati kasnije, stigla je potvrda da je sa spremljenom opremom prema luci dubokog gaza krenuo zato što je ispunio cilj: izvlačenje tijela iz potonulog aviona i njegov transport u Englesku na identifikaciju.

Avion i tijelo pronađeni su na 67 metara dubine, dvije sedmice nakon što su nestali

Do svega je došlo zahvaljujući velikom napretku u potrazi koji se dogodio u ponedjeljak. Tada je u olupini aviona primijećeno tijelo.

Do pronalaska aviona i uočavanja jednog od dvojice putnika i članova posade došlo je dvije sedmice nakon što su nestali.