Kinezi na transfere potrošili 388 miliona eura

oscar kina222

Kineski nogometni klubovi su tokom zimskog prijelaznog roka potrošili rekordnih 388 miliona eura na transfere igrača, prenose agencije.

Prijelazni rok u Kini je završen danas, a klubovi su potrošili 43 miliona više nego prošle godine. Ovo je druga godina uzastopce kako su klubovi iz kineske Super lige u zimskom prijelaznom roku potrošili više od engleskog Premiershipa u kojem su klubovi ove zime potrošili 259 miliona eura.

Rekordni transfer ove zime u Kini bio je dolazak Brazilca Oscara iz engleskog Chelseaja u Shanghai SIPG za 60 miliona eura, što je azijski rekord. Nagađa se kako Oscar u Kini zarađuje čak 24 miliona eura po sezoni.

Koncem prošle godine Carlos Tevez je preselio u Kinu za godišnju plaću od čak 38 miliona eura. Argentinski napadač je potpisao ugovor za Shanghai Shenhua stigavši iz Boca Juniorsa (Argentina) kao slobodan igrač.

Drugu najveću odštetu u Kini ove zime je platio Changchun Yatai, koji je za nigerijskog napadača Odiona Ighala platio Watfordu (Engleska) 23 miliona eura.

Koliko Kinezi ulažu u nogomet pokazuje i podatak kako je Hebei China Fortune doveo domaćeg igrača Chengdonga Zhanga iz Beijing Guoana za nevjerojatnih 20 miliona eura.

Belgijanac Axel Witsel je napustio ruski Zenit i karijeru nastavio u Tianjin Quanjianu. Kinezi su mu ponudili četverogodišnji ugovor vrijedan čak 18 miliona eura po sezoni, dok Zenitu pripada 20 miliona eura odštete. U istom klubu je završio i Brazilac Alexandre Pato uz odštetu od 18 miliona eura.

U Kini su završili i Nigerijac John Obi Mikel, Portugalac Ricardo Carvalho…

Ogromni troškovi transfera izazvali su oštru polemiku u Kini, zbog čega su vlasti najavile kako će ograničiti novčane iznose koje nogometni klubovi troše na strane igrače.

Glavna administracija za sport je najavila da će utvrditi maksimalan iznos za odštete i plate nogometaša i tako kontrolirati neracionalno trošenje, a klubovi koji prekorače dozvoljeni limit bit će novčano kažnjeni.

„Usprkos ograničenjima, kineski klubovi će i dalje trošiti ogromne novce“, kazao je Tom Elsden iz sportske marketinške agencije Mailman Group.

„Kineski klubovi i dalje će igračima nuditi ogromne plaće“, dodao je Elsden poručivši kako su na meti kineskih klubova bili i Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Diego Costa, Edinson Cavani, Radamel Falcao, Raul Jimenez…

Najveći transferi u Kini ove zime

Oscar – 60 miliona eura (iz Chelsea u Shanghai SIPG)

Odion Ighalo – 23 miliona eura (iz Watforda u Changchun Yatai)

Chengdong Zhang – 20 miliona eura (iz Beijing Guoana u Hebei China Fortune)

Axel Witsel – 20 miliona eura (iz Zenita u Tianjin Quanjian)

Alexandre Pato – 18 miliona eura (iz Villarreala u Tianjin Quanjian)

Yuhao Zhao – 17 miliona eura (iz Hangzhou Greentowna u Hebei China Fortunea)