Ko je Bosanac na golu bečke Austrije: Zbog lijenosti stao među stative

hadzikic

Šeszdeseti je minut. Španac Soriano, koji je prošao školu Barcelone, sa imresivnim skorom – 100 golova u 113 utakmica, skoro je već slavio nakon „neodbranjivog” šuta prema golu bečke Austrije. Taj šut je trebao duplirati vodstvo gostiju i anulirati bodovnu prednost na tabeli. I onda čudesna intervencija Osmana Hadžikića. Bosanac i Hercegovac, najmlađi je akter derbija i jedan od najperspektivnijih golmana, ne samo u Austriji, već u Evropi.

S devetnaest godina standardni je golman bečke Austrije. Najzaslužniji je za remi u derbiju s Salzburgom odigranom prošle subote. Šezdeseta minuta nije jedina uspješna intervencija našeg golmana. S još nekoliko čudesnih odbrana izmamio je u nekoliko navrata pljesak i skandiranje “Osman Hadžikić”…

Osman s braćom Nihadom i Adnanom

Osman s braćom Nihadom i Adnanom

Reporteri Sporta prije i nakon derbija proveli su nekoliko sati s Osmanom Hadžikićem, koji je pričao o svojim golmanskim uzorima, o ambicijama, o svojim počecima i kako je završio slučajno na golu…

“Na gol sam stao slučajno… Iskreno, imao sam osam godina, bio malo puniji i nije mi se dalo trčati, pa sam se odlučio stati među stative”, prisjeća se Osman svojih prvih koraka.

To je najteže palo ocu koji je morao kupiti kompletnu golmansku opremu. Kasnije, kada su sinovi pokazali izuzetni talent, otac daje otkaz na poslu međunarodnog prijevoznika i prelazi na “bauštelu” da bi imao više vremena da vodi sinove na treninge i utakmice.

Ipak, ne može da prežali što je propustio prvu Osmanovu utakmicu..

“Znao sam da neće igrati, bila je to četvrtfinalna kup utakmica protiv Kapfenberga, pa nisam ni otišao na utakmicu. Ipak, u drugom poluvremenu se prvi golman Lindner povrijedio i u igru je ušao Osman. To mi je bio jedan od najtežih trenutaka u životu” – priča Osmanov otac, koji mu je kako kaže najbolji prijatelj, menadžer, savjetnik…

hadzikic2

Ipak, ne treba iznenaditi Osmanov uspjeh, tim prije da je već s 15 godina i šest mjeseci sjedio na klupi Austrije u Ligi Evrope.

“Bilo je to jedno ogromno iskustvo za mene. Bilo je to protiv Malmea, Kharkiva i Alkmara. Velika je to stvar za mladog golmana”, kaže Osman.

S omladinskim timom Austrije osvojio i austrijsku Bundesligu. Bilo je to u kadetima i jedinom je iz te generacije uspio skok u prvi tim. Za taj period ga veže i jedna nevjerovatna priča. Naime, u dvije utakmice protiv Matersburga uspio je protivničkom golmanu dati dva gola s gola na gol!

“Sretan sam zbog ih golova, ali sam se stavio i u poziciju mojih kolega, tako da to više ne pokušavam…

Trenutno je na spisku austrijske U21 reprezentacije. Doduše, i nije previše zabrinut za status u toj reprezentaciji jer još od malih nogu sanja da obuće dres bh. reprezentacije. Inače, i Osmanova braće treniraju nogomet, Nihad (18) član je B tima Austrije, a Adnan (12) je kao i Osman golman.

Gager: Liga petice ga čeka

Herbert Gager, austrijski stručnjak, Osmanov trener iz omladinske lige, ima samo riječi hvale za mladog golmana.

“Već na prvom treningu sam vidio da se radi o vanserijskom talentu. Voli trenirati, i više od ostalih. Iako je već sada na zavidnom nivou ima još prostora da napreduje. Siguran sam da će već ubrzo zaigrati u ligi petice”.

Bešić i Fink

Osman nije samo ljubimac navijača, već i svog trenera Thorstena Finka. Nakon utakmice se zaletio prema Osmanu, što je zaledilo krv u žilama svima koji se sjećaju njegovog sukoba sa Muhamedom Bešićem, kada ga je kao trener HSV-a davio na aut liniji. Olakšavajuće je bilo vidjeti kako Fink grli i hvali Osmana.