Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

herve renard

Ko je trener koji je odveo Saudijsku Arabiju do historijske pobjede nad Argentinom

herve-renard

Riječ je o Herveu Renardu, 54-godišnjem Francuzu koji je imao tek solidnu igračku karijeru koju je proveo u prvoj i drugoj francuskoj ligi

Saudijska Arabija ostvarila je senzacionalnu 2:1 pobjedu nad Argentinom na otvaranju skupine C Svjetskog prvenstva. Iako su njeni nogometaši gubili na poluvremenu, nisu se predali te su u drugom dijelu izveli preokret protiv favoriziranih Argentinaca.

To je jedno od najvećih iznenađenja u historiji Svjetskih prvenstava, a koliko je značajna za tu zemlju govori i činjenica da je saudijski kralj odlučio sutrašnji dan proglasiti praznikom kako bi se proslavila pobjeda. I dok veći dio javnosti s pravom priča o srčanoj odbrani i strijelcima Al-Shehrija i Al-Dawsarija, jedan od glavnih junaka je trener azijske reprezentacije. Riječ je o čovjeku koji sada već ima zavidnu kolekciju šokantnih pobjeda i velikih ostvarenja.

Riječ je o Herveu Renardu, 54-godišnjem Francuzu koji je imao tek solidnu igračku karijeru koju je proveo u prvoj i drugoj francuskoj ligi.

U Cannesu je igrao i sa Zinedineom Zidaneom, a godinama kasnije će reći kako mu je to usmjerilo karijeru prema trenerskom poslu. “Vidio sam da nisam dobar poput tih igrača i da ću morati drugačije igrati i razmišljati o igri”, poručio je u jednom intervjuu.

Svoj trenerski zanat pekao je u Kini, francuskim i engleskim niželigašima te Vijetnamu, a onda je 2008. godine stigao na klupu Zambije i otad je postao jedan od najboljih trenera u afričkom nogometu svih vremena.

Naime, tu reprezentaciju je u svojem drugom mandatu 2012. godine odveo do jednog od najvećih čuda u historiji Afričkog kupa nacija. Potpuno anonimni i nefavorizirani Zambijci su otišli do kraja i uzeli titulu prvaka Crnog kontinenta.

Naslov je bio od posebne važnosti jer je ostvaren u Gabonu, na stadionu devet kilometara udaljenom od mjesta gdje se 1993. godine srušio avion sa zambijskim reprezentativcima, a poginulo ih je osamnaest uključujući i stručno osoblje.

U finalu su svladali zlatnu generaciju Obale Bjelokosti koja je na turnir stigla kao jedan od glavnih favorita s braćom Toure, Gervinhom, Didierom Drogbom i drugim zvijezdama koje su igrale važne uloge u Europi.

Tri godine nakon što je uplakao Obalobjelokošćane, Renard ih je odveo na krov Afrike. Bio je to vrhunac jedne od najboljih generacija u historiji Afrike, kojoj je silno nedostajao veliki trofej da to potvrdi.

To ostvarenje pošlo mu je za rukom bez Drogbe koji se razočaran neuspjesima oprostio. Renard je nakon toga kratko vodio Lille pa reprezentaciju Maroka s kojim je osvojio bod protiv Španije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a 2019. godine je odlučio prijeći Sueski kanal i preuzeti Saudijsku Arabiju.

Saudijce je preuzeo kao 72. reprezentaciju svijeta. Malo po malo davao joj je konture igre, odveo ju je na Svjetsko prvenstvo, a sa 72. mjesta FIFA-ine ljestvice odveo ih je na 51. na kojem su dočekali Mundijal.

Koliko su Saudijci dobri najbolje zna Argentina, ali to je mogla vidjeti i Hrvatska. Iako ju je pobijedila u generalnoj probi pred Svjetsko prvenstvo, Saudijska Arabija je dominirala veći dio utakmice i zapucala je nekoliko zicera.

Sada sanjaju svoj prvi prolazak grupe nakon Svjetskog prvenstva u SAD-u 1994. godine, a barem na papiru ih čeka lakši posao – Meksiko i Poljska. Čak i ako to ne ostvare, sada su postigli daleko najveću pobjedu u svojoj nogometnoj historiji.