Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odgovor iz UEFA

Kovačević ne smije pasti: Odgovor iz UEFA stigao, nije neko iznenađenje

BEGIC KOVACEVIC (1)

Osoba koja potpisuje odgovor koji je stigao iz UEFA-e dobro je znana i Begiću i Kovačeviću…

Evropska fudbalska federacija (UEFA) na adresu Fudbalskog saveza RS poslala je odgovor iz koga se vidi da glasanje o povjerenju protiv aktuelnog predsjednika FSRS ne može biti stavljeno na dnevni red vanredne sjednice Skupštine.

U obrazloženju je navedeno da Statut FSRS, kao ni statut NSBiH ne previđa takvu mogućnost, odnosno da u članu 19. Statuta FSRS jasno stoji kada mandat predsjednika može prestati. To je u slučaju smrti, ako je pravosnažno osuđen na više od tri mjeseca zatvora, ako se iselio iz države ili pak sam podnio ostavku.

U odgovoru UEFA, koje je potpisao šef regularnosti i discipline Jacques Bondallaz, navodi se da evropska kuća fudbala smatra da je Pravni komitet NSBiH najveći autoritet za tumačenje statuta NSBiH i FSRS, a naročito uslove pod kojim vanredna Skupština može biti sazivana.

 

Naznačeno je da je za UEFA važno da se istakne da Statut i propisi NSBiH, kao i odluke koje su donesene trebaju biti poštovane od strane svih saveza koji su podređeni u odnosu na FS BiH.

Međutim, opozicija u ovakvom odgovoru vidi svoju šansu te poručuje da će i ona poslati pismo u Nion sa drugačijim navodima.

“Nama odgovara što je UEFA tražila da se poštuje Statut. Najveći problem je što je u pismu koje je aktuelni predsjednik FS RS Mile Kovačević poslao u Nion samo jednostrano napisano ono što njemu odgovara. Spremamo svu dokumentaciju sa dešavanjima u posljednjih mjesec i po dana u kojoj će biti jasno vidljivo gdje je i u koliko navrata sve Kovačević prekršio Statut FS RS i zbog čega se traži njegova ostavka“, naglasio je član IO FS RS Vico Zeljković, koji je zajedno sa ostalim članovima IO i delegatima Skupštine podnio zahtjev za sazivanje vanredne skupštine.

Ono što također treba spomenuti jeste da je Jacques Bondallaz UEFA-in zvaničnik koji je bio prisutan prilikom cirkusa od izbora u NSBiH kada je Elvedin Begić dobio još jedan mandat. Zanimljivo, Bondallaz tom prilikom nije imao zamjerki na regularnost izbora, iako su oni bile sve samo ne regularni, a aktivno su na njima učestvovali i političari i osuđenici…

Spašavanje Kovačevića i garniture koja trenutno u NSBiH predstavlja RS prioritet je Elvedina Begića, prvog čovjeka NSBiH. Kovačević slovi za jednog od najodanijih Begićevih ljudi, i nema sumnje da će u komunikaciji s UEFA-om biti učinjeno sve da se spriječi njegova smjena sa pozicije prvog čovjeka FSRS. Nije isključeno da uskoro počnu pljuštati suspenzije onih koji smatraju da Kovačević loše obavlja posao predsjednika FSRS. Baš kako su pljuštale u federalnom dijelu bh. nogometne scene kada su neki odlučili dići glas protiv Kovačevićevog prijatelja i saradnika u Izvršnom odboru BiH Elvedina Begića.

Bh. fudbal u tunelu iz koje se ne nazire izlaz

Za to vrijeme, bh. fudbal tone nezaustavljivo, s obje strane entitetske granice. Reprezentativne selekcije jedna za drugom trpe teške nokaute. No, za to vrijme Begić i kompanjoni iz Saveza poručuju kako svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo.