Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Marca"

Legenda Barce osuđena na četiri i po godine zatvora

dani alves
FOTO: Screenshot
Dani Alves

Usprkos briljantnoj karijeri u najvećim klubovima te nizu raskošnih ugovora, Dani Alves se na suđenju požalio na tešku finansijsku situaciju

Dani Alves (40), bivši brazilski bočni igrač i jedan od najtrofejnijih nogometaša u istoriji, osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog silovanja, objavila je Marca. Suđenje nekadašnjem nogometašu završeno je 7. februara ove godine, a 15 dana kasnije saznao je presudu. Tužiteljstvo je tražilo od devet do maksimalnih 12 godina zatvora. Alvesovi advokati imaju pravo uložiti žalbu, što znači da slučaj još nije zaključen.

Alvesu se sudilo za silovanje 23-godišnjakinje

Podsjetimo, Alvesu se sudilo da je 30. decembra 2022. u VIP dijelu noćnog kluba u Barceloni silovao 23-godišnjakinju. Tužiteljstvo je protiv Alvesa imalo niz forenzičkih i videodokaza te iskaze svjedoka.

Tvrdili su da je Alves na spomenuti datum pozvao žrtvu i njene prijatelje, počastio ih pićem, a zatim djevojku odveo u WC kao jedini dio noćnog kluba koji nije bio pokriven kamerama. Navodno ju je tražio oralni seks, što je ona odbila, pa ju je silovao, a zatim napustio klub. Djevojka je odmah policiji prijavila incident. Liječnik ju je pregledao, a policija je započela istragu.

Alves je više puta mijenjao iskaz

Otkako je prvi put ispitan u januaru 2023. godine, Alves je nekoliko puta mijenjao iskaz. Prvo je rekao da nikada nije upoznao žrtvu, zatim je izjavio kako je bio s njom u WC-u, ali se ništa nije dogodilo.

U trećoj priči priznao je da je došlo do oralnog seksa, a u četvrtoj da je bilo i sporazumnog seksa, no to nije želio odmah reći kako njegova supruga ne bi saznala. Na kraju, nakon što je promijenio tri advokata, govorio je kako je bio previše pijan da bi znao što radi.

Svjedočila je i žrtva silovanja

Alves je imao fantastičnu karijeru. Nastupao je za brazilske klubove Bahiju i Sao Paulo, Sevillu, Barcelonu, Juventus, PSG i meksički Pumas. Uz 43 trofeja s najvećim evropskim klubovima, dvaput je bio osvajač Copa Americe s reprezentacijom Brazila, za koju je odigrao 126 utakmica i zabio osam golova.

Usprkos briljantnoj karijeri u najvećim klubovima te nizu raskošnih ugovora, Alves se na suđenju požalio na tešku finansijsku situaciju. Tvrdi da je u minusu 20.000 eura.

Djevojka koja je optužila Alvesa da ju je silovao, na suđenju je ponovila ono što je rekla na policiji. Svjedočila je više od sat vremena, iza zatvorenih vrata. Glas joj je bio moduliran, a slika pikselizirana, kako joj identitet ne bi bio otkriven u slučaju da snimka sa suđenja procuri u javnost.