Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lionel Messi stigao na suđenje zbog utaje poreza

messi

Lionel Messi, fudbaler Barcelone i reprezentativac Argentine stigao je jutros na sud u Barceloni kako bi se očitovao o optužbama za utaju poreza.

Lionel Messi i njegov otac Jorge, koji upravlja njegovim finansijama, optuženi su da su u periodu od 2007. do 2009. godine utajili porez i time prevarili državu Španiju za više od četiri miliona eura. Vlasti tvrde da su koristili poreske rajeve u Belizeu i Urugvaju kako bi sakrili pravu sliku o visini zarade.

Španska porezna agencija traži oštre novčane i zatvorske kazne. S druge strane dvojac Messi opovrgava sve optužbe.

Prihodi se odnose na Messijeve sponzorske ugovore sa mnogim svjetskim kompanijama, među kojima su Danone, Adidas, Banco Sabadell, Pepsi… Messijevi advokati tvrde da “igrač nikada nije posvetio ni minutu svog vremena čitanju, proučavanju i analiziranju tih ugovora”.

Viši sud u Barceloni je u junu 2015. godine donio presudu da fudbalskoj zvijezdi ne treba odobriti imunitet zato što nije znao šta se dešava sa njegovim finansijama, kojima je djelimično upravljao njegov otac Jorge.

Messi i njegov otac su 2013. godine “korektivno platili” pet miliona eura kojim su izmirili poreske obaveze i pristigle kamate.