Novi-stari šampion

Manchester City odbranio titulu prvaka Engleske

city

Do posljednjeg kola vodili su tzv. ”mrtvu trku” sa Liverpoolom

Fudbaleri Manchester Cityja prvaci su Engleske, javlja Anadolu Agency (AA).

U posljednjem 38. kolu Premier lige Engleske u sezoni 2018/2019. ekipa trenera Pepa Guardiole danas je pobijedila na gostovanju Brighton, rezultatom 4:1, te tako drugu godinu zaredom stigla do titule. City je tako postao prvi klub koji je poslije 10 godine uspio odbraniti naslov u engleskom šampionatu.

Do posljednjeg kola vodili su tzv. ”mrtvu trku” sa Liverpoolom, koji je šampionat, ipak, završio na drugom mjestu. Popularno zvani ”redsi”, inače finalisti UEFA Lige prvaka u kojem će 1. juna u Madridu igrati protiv Tottenhama, danas su na ”Anfieldu” savladali Wolverhampton sa 2:0, što im u konačnici nije bilo dovoljno da podignu pehar u domaćem prvenstvu.

Manchester City postao je državni prvak sa čak 98 bodova, dok je Liverpool osvojio jedan manje. To je najveći skor bodova koji su prvak i viceprvak Engleske u fudbalu uspijeli osvojili u historiji Premier lige.

Nagradu najboljeg strijelca lige, odnosno Zlatnu kopačku podijelit će tri igrača, Arsenalov Pierre-Emerick Aubameyang, te Liverpoolovi Sadio Mane i Mohamed Salah. Svi su postigli po 22 gola ove sezone.