Međunarodni sud za sportsku arbitražu smanjio kaznu Michelu Platiniju

platini

Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) smanjio je kaznu predsjedniku Evropske fudbalske organizacije (UEFA) Michelu Platiniju sa šest na četiri godine zabrane vršenja svih funkcija u fudbalu.

CAS je danas saopćio odluku po žalbi Platinija na šestogodišnju suspenziju izrečenu ranije od strane Etičnog komiteta Svjetske fudbalska asocijacije (FIFA).

Platini i Joseph Sepp Blatter, bivši predsjednik FIFA-e suspendovani su na po šest godina zbog “nelojalne uplate” od dva miliona švajcarskih franaka. Novac je legao 2011. godine na Platinijev račun, a transakciju je odobrio Blatter, uz obrazloženje da su imali usmeni dogovor da ga plati za posao savjetnika od 1999. do 2002. godine.

I Platiniju i Blatteru, koji negiraju krivicu za malverzaciju, Žalbena komisija FIFA-e ublažila je prvobitnu suspenziju od osam godina, smanjivši je na šest.

Platini je od CAS-a u Lozani tražio da potpuno ukine njegovu suspenziju, ali je dobio smanjenje suspenzije sa šest na četiri godine. Shodno tome, prema najavama iz UEFA-e u septembru će se održati predsjednički izbori u kontinentalnoj fudbalskoj asocijaciji, kako bi se popunilo upražnjeno Platinijevo mjesto.