Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čudesni argentinac

Messi u dresu Barce igrao protiv 85 ekipa, samo jednu nije pobijedio

messi penal

Bilo je to drugo kolo Kupa kralja, a Barca je tada igrala protiv tadašnjeg trećeligaša

Barcelone je s 5:1 isprašila Lyon i plasirala se u četvrtfinale Lige prvaka. Katalonci su do velikog trijumfa nad francuskim sastavom, koji je do srijede bio neporažen u Ligi prvaka, došli na krilima sjajnog Lionela Messija.

Argentinac je bio strijelac dva gola, a dva je i namjestio. Messi je s dva pogotka i dvije asistencije Lyonu postao prvi igrač ove sezone u Ligi prvaka koji je to uspio na jednoj utakmici i to mu je uspjelo prvi put u dresu Barcelone. Zvuči nevjerovatno, ali to zaista u posljednjih 15 godina nikada do sada nije napravio.

Pobjeda protiv Lyona Messiju je 476. ostvarena u dresu Barcelone, čime se izjednačio s klupskim rekorderom Xavijem. Ipak, čudesni Argentinac do te je brojke došao u puno kraćem vremenu nego legendarni Katalonac. Messiju je do 476 pobjeda trebalo 673 odigrane utakmice, dok je Xavi morao odigrati 767 utakmica.

Nakon novih Messijevih rekorda pedantni Barcini statističari kopali su po klupskim arhivima i pronašli još jedan zanimljiv podatak. Tokom svojih 15 godina u dresu Barcelone, Messi se suočio s 85 različitih protivnika. Protiv njih 84 je pobjeđivao. Protiv samo jedne ekipe nikad nije slavio.

Jedina ekipa koju Messi nikada nije uspio pobijediti je UDA Gramenet, koja sada igra u Segunda Catalana diviziji.

Bilo je to drugo kolo Kupa kralja, a Barca je tada igrala protiv tadašnjeg trećeligaša. Messi je to bila prva sezona u klubu, i prva utakmica kao startera u A timu Barce. Uz njega trener Franck Rijkaard od prve minute je krenuo s Puyolom, Oleguerom, Giovannijem van Bronckhorstom, Rafom Marquezom, Xavijem, Iniestom, Larssonom i Ludovicom Giulyjem. Trećeligaš je nakon produžetaka senzacionalno pobijedio 1:0 i izbacio Barcelonu iz Kupa. Messi je igrao do 28. minute kad ga je zamijenio Samuel Eto'o.

Nakon te utakmice Messi i Barcelona se više nikad nisu susreli s Gramenetom. Gramenet je te sezone u Kupu kralja dogurao do četvrtfinala, a i tamo je pružio fantastičan otpor Betisu. Ekipa iz Seville prošla je dalje nakon teške muke. U prvoj utakmici bilo je 2:2, a u uzvratu je Betis pobijedio 4:3. Betis je na kraju osvojio Kup pobijedivši Osasunu 2:1.

Ako vas zanima koju ekipu je Messi najviše puta pobijedio, to je Sevilla. Čak 28 puta je Argentinac u dresu Barce slavio protiv Andalužana.