Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni olimpijski komitet

MOK zabrinut zbog ideje da se Svjetsko prvenstvo u fudbalu održava svake dvije godine

lopta – fudbal – Sanjin Strukic Pixsell

U saopćenu MOK-a iznijeli su ozbiljne rezerve u vezi s planom da se svako ljeto organizuje svjetsko ili kontinentalno fudbalsko prvenstvo prilagođavanjem kalendara utakmica na nivou reprezentacija

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izrazio je zabrinutost idejom da se Svjetsko prvenstvo u fudbalu održava svake dvije godine umjesto četiri, dodajući da bi to ugrozilo razvoj drugih sportova osim fudbala, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenu MOK-a iznijeli su ozbiljne rezerve u vezi s planom da se svako ljeto organizuje svjetsko ili kontinentalno fudbalsko prvenstvo prilagođavanjem kalendara utakmica na nivou reprezentacija.

Navodi se da bi se o ovom pitanju trebalo posavjetovati s ljudima iz svijeta fudbala, međunarodnim sportskim savezima i predstavnicima sportista.

“Organizacija Svjetskog prvenstva svake dvije godine izazvat će neslaganja s drugim velikim međunarodnim sportskim organizacijama. To će potkopati raznolikost i razvoj sportova osim fudbala. Povećanje broja muških događaja uzrokovat će probleme za promociju ženskog fudbala. Intenzivniji kalendar će stvoriti veći pritisak na fizičko i mentalno zdravlje igrača.”

Očekuje se da će federacije članice u decembru izglasati prijedlog o promjeni rasporeda međunarodnih utakmica u ženskom i muškom fudbalu, koji je iznio direktor globalnog fudbalskog razvoja u FIFA-i Arsene Wenger.

Svjetsko prvenstvo za muškarce održava se svake četiri godine od 1930. (otkazano 1942. i 1946. zbog Drugog svjetskog rata), a od 1991. za žene.