Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Musemić: Vjerujem da nećemo ostati kratkih rukava

musemic nova

Nogometaši Slobode sutra protiv Travnika „biju bitku svih bitaka“, kako bi ostali u konkurenciji za Evropsku ligu. Titula prvaka je završena priča nakon tri poraza u posljednje četiri domaće utakmice. Ostalo je finale Kup BiH, ali Tuzlaci žele Evropu osigurati kroz plasman u Premijer ligi, o čemu je za Fenu govorio trener Slobode, Husref Musemić.

– U životu se dešavaju usponi i padovi. Jučer smo bili kandidati za prvaka, sada se borimo da ostanemo među prve tri ekipe. Zaboravilo se da je naš cilj u ovoj sezoni bio opstanak, jer se liga skraćuje. Krenulo nas je, ambicije su porasle, a onda nas je osvijestila Drina – kaže na početku razgovora Musemić.

Je li Drina potcijenjena, da li su sigrači ušli u utakmicu s mišlju „lako ćemo“? Zvorničani su u drugom dijelu sezone osvojili 13 bodova, dakle samo tri manje od Slobode.

– Rekao sam da snosim dio krivice za poraz, jer sam ukazao povjerenje nekim igračima koji ga nisu opravdali. Stalno kukaju kako nemaju prilike igrati, a kada sam im dao šansu, vidjeli ste šta se desilo. Moram reći da smo igrali bez četvorice suspendovanih ili povrijeđenih igrača. Osim toga, kada vratim film, pokazalo se da je Drina dobra ekipa, s dosta kvalitetnih igrača. Tri utakmice su pobijedili na strani, dobili su Radnika. Ali, unatoč svemu, nije nam se smio desiti ovakav poraz.

Nisu zakazali samo igrači s klupe, nego i mnogi stariji, „pretplaćeni“ na mjesto u ekipi?

– Govorio sam o onima koji se stalno žale da malo igraju, ali svakako su zatajili i drugi. Recimo, Kenan Pirić je kriv kod prvog gola, prije toga loše je odigrao Haris Mehmedagić, pa Ivan Kostić i još neki. Mi smo se protiv Olimpica provukli, smijali su mi se kada sam upozoravao da je Velež težak protivnik, a jedva smo ih dobili. Moja savjest je čista.

Da li se u Slobodi prerano počelo slaviti, po sistemu ražanj spreman, a zec u šumi? Nakon pobjeda protiv Sarajeva i Željezničara u Kupu igrači su dočekivani kao da su prvaci svijeta. U tome su ih poticali pojedinci iz klupske uprave, ali i pojedini mediji. Slažete li se s ovakvom ocjenom?

– Dočeci u Tuzli nisu mi se svidjeli, ali na to nisam mogao uticati. Stvorila se euforija koja nam nije bila saveznik. Stalno sam upozoravao da to nije dobro. To je za sve nas bio dodatni pritisak. Odigrali smo puno teških utakmica, već time su igrači bili preopterećeni. Ali, kažem, na neke stvari nisam mogao uticati.

Rekli ste da je poraz od Drine veliki šamar i opomena. Sutra igrate s Travnikom, može li Sloboda doći do bodova bez kojih Evropa ostaje prilično daleko?

– S razlogom smo dva dana prije utakmice došli u Vitez. Da se izolujemo od javnosti, osvježimo i pripremimo za Travnik. Imam na raspolaganju sve igrače, vjerujem da ćemo se dići kao protiv Viteza. Da će biti lako – sigurno neće. Travnik nije trebao izgubiti od Mladosti, protiv Željezničara su bez četiri igrača bili blizu remija, vidjeli smo kako su isprašili Veleža. Nama treba 6 bodova da bi bili u Evropskoj ligi. Nemamo izbora nego ići na pobjedu. Bit će jako, jako teško, ali sam po prirodi optimista. Ništa nije gotovo, dok nije gotovo.

Poslije svega, ostaju dvije utakmice u Kupu BiH protiv Radnika koji je, izgleda, sve karte bacio na osvajanje ovog trofeja, kao jedinog puta prema Evropi?

– U Kupu nismo bili miljenici žrijeba, uvijek smo dobijali najteže protivnike. I pobjeđivali smo. Sedam utakmica, šest pobjeda i remi. No, može se dogoditi da odigramo devet utakmica dobro, a da ne osvojimo trofej. Sve je moguće, tako je to u nogometu. Ja to znam, ali mnogi, na žalost, ne znaju. Ja ipak vjerujem da nećemo ostati kratkih rukava u sezoni koju smo znatno obogatili svojim igrama i rezultatima – zaključio je u razgovoru za Fenu trener Slobode, Husref Musemić.