Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vraćeno cvijeće na mjesto pogibije vojnika u bivšoj Dobrovoljačkoj

dobrovoljacka cvijece33

Cvijeće koje su danas predstavnici više delegacija iz Republike Srpske položili u Sarajevu, u znak sjećanja na poginule pripadnike JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, a danas ulici Hamdije Kreševljakovića, ponovno je vraćeno na isto mjesto.

Nakon što je radnik Javnog komunalnog preduzeća „Rad“, poslije odlaska delegacija iz RS-a, bacio svijeće i cvijeće u kontejner za smeće, među prvima se oglasio sarajevski kantonalni premijer Elmedin Konaković.

“Bacanje ruža u smeće sramotan je čin i to nije Sarajevo. Naša veličina je baš u tome što smo nakon svih stradanja koja smo prošli uvijek prvi pružali ruku i bili spremni na pomirenje. Znamo mi dobro šta je radila JNA po našoj zemlji, ali majkama koje su izgubile sinove mora se dozvoliti da na to mjesto polože cvijeće”, napisao je Konaković na svom Facebook profilu.

Jednako je reagirao i penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak.

“Taj gest nije uredu. Sve je bilo dozvoljeno i organizovano na miran način. Trebalo je to ispoštovati bar jedan dan, kao i ranijih godina”, izjavio je Divjak za Televiziju N1.

Divjak je podržao i prijedlog da se iduće godine na obilježavanju zajedno nađu predstavnici Zelenih beretki i roditelji poginulih vojnika JNA.

„To je put da se polako iznađe najbolji način da se sazna prava istina o Dobrovoljačkoj”, rekao je Jovan Divjak.