Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

danas tri utakmice

Najava drugog dana SP-a: Nizozemci favoriti protiv oslabljenog prvaka Afrike

holandija

U prvom meču dana, od 14 sati, na stadionu Khalifa International sastaju se se selekcije Engleske i Irana

Drugog dana Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru bit će odigrane tri utakmice u okviru grupa A i B.

U prvom meču dana, od 14 sati, na stadionu Khalifa International sastaju se se selekcije Engleske i Irana.

Od 17 sati na stadionu Al Thumama sastaju se Nizozemska i Senegal, čime će biti kompletirano prvo kolo u grupi A. U prvom meču u ovoj grupi Ekvador je u nedjelju, na otvaranju prvenstva pobijedio domaćina, selekciju Katara sa 2:0.

Posljednji meč dana od 20 sati na stadionu Ahmad Bin Ali igraju Sjedinjene Države i Vels.

Posebnu pažnju današenjeg programa privlači susret Nizozemska – Senegel, u kojem “Oranje” imaju ulogu favorita. Ekipa selektora Louisa van Gaala na FIFA-inoj listi i rangirana je na osmom mjestu, dok je akutalni prvak Afrike slabiji za deset pozicija.

U dosadašnjih 11 nastupa na Svjetskim prvenstvima Nizozemci su čak tri puta igali u finalima (1974, 1978. i 2010.), ali su sva tri puta ostali bez trofeja. Najveći uspjeh na kontinentalnom takmičenju zabilježili su 1988. kada su osvojili naslov evropskog prvaka.

Nizozemce u Kataru predvode odbrabeni igrači Virgil van Dijk (Liverpool), Matthijs de Ligt (Bayern München) i Denzel Dumfries (Inter Milano), te napadač Steven Bergwijn (Ajax Amsterdam).

Prednost Nizozemaca je što se ekipa trenutno nalazi u dobroj formu igajući u sistemu 5-3-2. Otežavajuća okolnost za selektora van Gaala je nedostatak širine u ekipi, posebno zbog činjenice da je nekoliko ključnih igrača ovog ljeta imalo problema s povredama.

Ekipa Senegala u Katar je doputovala s velikim samopouzdanjem nakon što je početkom februara ove godine ostvarila najveći uspjeh u svojoj istoriji osvojivši prvi put Kup Afrike. No, veliki hendikep bit će izostanak najboljeg igrača, Saido Manea koji je odustao od nastupa zbog povrede. Najveće zvijezde ekipe sada su odbrambeni igrači Kalidou Koulibaly (Chelsea) i Abdou Diallo (RB Leipzig).

Senegalci treći put učestvuju na svjetskim prvenstvima. Najbolji su bili 2002. u kada su se plasirali u četvfinale.

Meč se igra u Dohi, na stadionu “Al Thumama”, koji ima kapacitet od 40 hiljada mjesta.

Englezi favoriti protiv Irana, ‘azijski div’ nada se iznenađenju i prolasku grupe

Nogometaši Engleske danas će u prvoj utakmici grupe B Svjetskog prvenstva u Kataru odmjeriti snage sa selekcijom Irana.

Engleska će na ovom meču prvi put u historiji igrati protiv Irana, koji je 1976. odigrao jedini susret protiv ekipe sa “Otoka”, reprezentacijom Škotske, u kojem je remizirao rezultatom 1:1.

Englezi se smatraju izrazitim favoritima, dok će Iran pod vodstvom iskusnog Portugalca Carlosa Queiroza pokušati napraviti iznenađenje.

Selektor reprezentacije Engleske Gareth Southgate kazao je da je Iran ekipa sa dosta dobrih igrača od kojih nekoliko igra u engleskoj Premijer ligi te da su dobro organizovani, naročito protiv jakih reprezentacija.

Naišao je na kritike javnosti zbog nepozivanja defanzivca talijanskog prvaka Milana, Fikayo Tomorija, koji je u izuzetnoj formi, ali se u odabiru igrača za Svjetsko prvenstvo odlučio, kako je rekao, pozvati iskusne defanzivce.

Naglasio je da na meču protiv Irana neće biti u konkurenciji veznjak James Madison, te da će vjerovatno sačuvati Kyle Walkera zbog povrede koju je zadobio u oktobru u gradskom derbiju između Manchester Cityja i Manchester Uniteda. Smatra da se moraju pokazati u najboljem svjetlu ukoliko žele pobijediti u ovom meču.

Kapiten Engleske Harry Kane vjeruje da će mu kao napadaču biti teško igrati protiv Irana jer su veoma dobri defanzivno te da neće imati mnogo prilika za postizanje gola.

Kane će uprkos mogućnosti dobivanja javne opomene protiv Irana nositi kapitensku traku sa duginim bojama u znak podrške pravima LGBT zajednice.

Kapiten Irana Ehsan Hajsafi naglasio je da je Engleska jedan od najboljih timova na svijetu te da su im analizirali prednosti i mane. Nada se da će odigrati kvalitetnu utakmicu i na kraju slaviti.

Selektor Queiroz vjeruje da će utakmica protiv Engleske biti zahtjevna, ali da će se oni posebno fokusirati na svaku utakmicu u grupi te pokušati osvojiti dovoljan broj bodova za plasman u nokaut fazu.

Engleska je od 1950. godine stalnih učesnik svjetskih prvensatava, a jedinu titulu osvojola je 1966. kada je bila domaćin, na čelu sa Geoffom Hurstom, jedinim nogometašem koji je koji je postigao hattrick u finalu SP-a.

Nakon finala Evropskog prvenstva u Londonu i polufinala Svjetskog prvenstva u Rusiji, Englezi se nadaju da bi konačno mogli doći do druge titule svjetskog prvaka.

Iran je najbolje rangirani azijski tim kojem je ovo šesto svjetsko prvenstvo, a treće uzasopno, ali nikada nisu uspjeli da se plasiraju u nokaut fazu takmičenja.

Susret između Engleske i Irana igra se od 14 sati na stadionu Khalifa International.

U ovoj grupi još su SAD i Vels, koji svoj meč igraju od 20 sati.