Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

NK Čelik: Gradska uprava otima ono što pripada jednom od simbola grada

270421_celik_uprava

Jedini problem, kako je istakao Robert Jonjić, predstavlja im odluka Gradske uprave Zenice i gradonačelnika Fuada Kasumovića, koji ne izvrašavaju sve svoje obaveze po, u novembru prošle godine potpisanom Sporazumu o saradnji između Kluba i Grada Zenica

Nogometni klub Čelik iz Zenice, koji je nakon prošlogodišnjeg ispadanja iz Premijer lige Bosne i Hercegovine u Prvu ligu FBiH i odluke klupskog vodstva da zbog nagomilanih dugova u oporavak krene od Kantonalne lige Zeničko-dobojskog kantona, u ovom trenutku ispunjava sve svoje zakonom propisane obaveze, istakli su na današnjoj pres-konferenciji članovi Uprave tog kluba.

Jedini problem, kako je istakao Robert Jonjić, predstavlja im odluka Gradske uprave Zenice i gradonačelnika Fuada Kasumovića, koji ne izvrašavaju sve svoje obaveze po, u novembru prošle godine potpisanom Sporazumu o saradnji između Kluba i Grada Zenica. Grad im, podsjeća, ne transferira dio novca od zakupa poslovnih prostora na Stadionu Bilino polje.

– Čelik je nako dugo vremena postao jedan partner koji vrlo ažurno i uredno ispunjava sve svoje obaveze. Pored toga, u prvom kvartalu ove godine vraćeno je preko 127.000 KM dugovanja, a taj je iznos u aprilu narastao na dodatnih oko 15 hiljada KM – kazao je Jonjić.

On je napomenuo kako su sve to uradili „bez ijedne konvertibilne marke od Gradske uprave“, koja im nije transferirala ni 55.529 KM, a što su bili dužni uplatiti po odredbama Sporazuma, jer se radi o višku novca od zakupa poslovnih prostora Stadiona Bilino polje nakon što Grad Zenica izmiri ratu zaostalog poreskog duga prema Poreznoj upravi FBiH.

Sve to je, kazao je, regulisano tim potpisanim aktom, a koji im je omogućio i deblokadu klupskog računa. Zbog izostanka planiranog novca, klub je, podsjeća Jonjić, pretrpio dodatnu štetu od 72.239 KM, jer nije bio u mogućnosti izmiriti obaveze po postignutim sporazumima s povjeriocima, koji su se pritom odricali dijela duga.

– To je jedan veći nivo, ja ću se usuditi reći, arogancije i bahatosti, na koji, apsolutno, niko nije očekivao. Razumijem da neko ko nije iz ovoga grada ne može osjećati istu ljubav prema Čeliku kao mi, Zeničani, ali ovo smatram da je jedan nivo mržnje, koju Gradska uprava, na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem, pokazuje prema klubu.

Nemam drugo objašnjenje za ovu situaciju sa poslovnim prostorima – istakao je Jonjić, koji je podvukao kako razumije da „neko ima pravo mrziti klub, ali da mu nema pravo oduzeti što mu zakonito pripada“.

Bivši član Uprave, a sada pravni zastupnik Kluba, advokat Tarik Hadžiamhmutović, najavio je kako bi u narednih 15-ak dana trebali podnijeti i tužbu protiv Grada za naplatu pripadajućih sredstava te naknadu štete. Tužba je, napomenuo je, već spremna, ali su Gradu ostavili još nekoliko dana da izmiri preuzete obaveze.

Hadžimahmutović je uvjeren kako je unaprijed poznat ishod eventualnog sudskog postupka između Čelika i Grada Zenica, jer su svi argumenti na strani kluba.