Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Nogometašice BiH s novim selektorom, ali bez tri važne igračice, na megdan Portugalu

hodzic nogometasice
Foto: Fena

“Zmajice” se će se takmičiti Ligi B, u grupi B3, u kojoj su još Portugal, Sjeverna Irska i Malta. Naredni rival, 9. aprila Trening centru N/FS BiH u Zenici, bit će im Sjeverna Irska

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će u petak u Leiriji, protiv domaće selekcije Portugala otvoriti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Švicarskoj 2025. godine, danas će odraditi i prvi trening pod vodstvom novog selektora Selvera Hodžića.

“Zmajice” se će se takmičiti Ligi B, u grupi B3, u kojoj su još Portugal, Sjeverna Irska i Malta. Naredni rival, 9. aprila Trening centru N/FS BiH u Zenici, bit će im Sjeverna Irska.

Hodžić je odao priznanje svojoj prethodnici, bivšoj selektorici Samiri Hurem, za koju je kazao kako je zaslužna za uspon ženske bh. reprezentacije, s kojom je napravila veliki posao i podigla je na jedan veliki nivo.

Selektor upoznaje ekipu

-Trenutno upoznajem ekipu, upoznajemo se međusobno…Ja sam radnik i motivisan sam, a mislim da i ova ekipa ima veliki potencijal. Ne fokusiram se previše na rezultate. Hoću da ekipu probam dovesti na još veći nivo, da igračice imaju samopouzdanje, da vjeruju ono što im kažem, ali da i ja vjerujem njima. Prvo to moramo izgraditi i onda možemo dalje da pričamo. Sa mojom idejom i mojim stručnim štabom već smo neke stvari vidjeli i pokušat ćemo to podići na neki drugi nivo – najavio je na današnjoj pres-konferenciji u Zenici selektor Hodžić.

U prva dva meča ovih kvalifikacija, novi selektor neće moći računati na povrijeđenu kapitenicu Milenu Nikolić, koja je najbolji strijelac bh. tima. Svjestan je da će biti teško nadoknaditi odsustvo kapitenice Nikolić, ali da ima neke ideje kako riješiti problem.

-Milena je Milena – kao čovjek i kao igračica. Ona je vrlo, vrlo važna za ovu ekipu, ali ja to malo drugačije gledam. Imamo mlade igračice koje će sada da preuzmu odgovornost. Nadam se Milena neće da bude dugo povrijeđena – kazao je selektor.

Pred sutrašnji polazak u Portugal, najavljuje, danas će u Trening centru NSBiH u Zenici, gdje su se jučer okupili, odraditi i prvi oficijelni trening. Planira da pozvanih igračica formira dva tima te da odigraju međusobnu utakmicu.

-Portugal je sada bio na evropskom, bio je i na svjetskom prvenstvu. U velikom su usponu, ali imam dosta informacija o njima. Jedan moj analitičar je uradio analizu. Mislim da su stvarno ozbiljna i jaka ekipa, ali ništa nije nemoguće. Idem s fokusom da možemo nešto da ostvarimo, ali prvo moramo da vidimo šta mi i kako hoćemo. Što se tiče Sjeverne Irske, oni igraju njihov nogomet – dosta agresivnosti, dugih lopti, duela…Mislim da imaju dvije-tri slabe tačke, koje možemo iskoristiti – najavio je Hodžić.

Kapitenica Hasanbegović

Ponovo u ulozi kapitenice ove će kvalifikacije otvoriti Melisa Hasanbegović, koja igra za portugalsku Bragu te jako dobro poznaje tamošnji nogomet i igračice.

Osvrnula se i na prethodno takmičenje, inače prvo izdanje Lige nacije, koje su, kazala je, odradile jako dobro te da trebaju biti zadovoljne, ali je Švedska bila prejaka u baražu za plasman u Ligu A.

-Sada su ispred nas nove kvalifikacije i utakmice protiv Portugala i Sjeverne Irske. Što se tiče Portugala, poznajem ih jako dobro. Jako su dobra, tehnički jako dobra ekipa, ali svaka ekipa ima svoje vrline i mane. Iskreno se nadam da ćemo iskoristiti njihove mane i pokušati ih kazniti – kazala je Hasanbegović.

Grupa je, dodala je, dobra te smatra da je BiH kvalitetnija od Sjeverne Irske i Malte.

-Vidjet ćemo, bit će borba s Portugalom. Svakako i sa ostalim reprezentacijama, ali opet kažem, mislim da imamo jako dobre šanse – kazala je Hasanbegović.

Optimizam da mogu nastaviti napredak iskazala je i Marija Aleksić, koja se, u svoje i u ime saigračica, zahvalila bivšoj selektorici Samiri Hurem.

-Ona je napravila najveće iskorake u ženskom nogometu u BiH. Novi je selektor došao, otvorene smo za saradnju…Sa selektorom smo u odličnom odnosu, imamo iste ciljeve i ambicije. Jednostavno, nastavljamo tamo gdje smo stali. Dosta nas igra u evropskim, američkim, australijskim ligama…Mislim da je do sada najveći broj “stranaca” u našoj selekciji. Mlađe djevojke sve više imaju priliku da nastupaju za jake, dobre evropske klubove, što nama svakako znači mnogo. Mislim da smo gradili svoj put do ovog momenta, gdje smatram da nam se pruža najveća prilika za najveći uspjeh – ističe Aleksić.

Selektor Hodžić za prve dvije utakmice neće moći računati ni na Selmu Kapetanović (Al-Ula, S. Arabija) i Enu Taslidža (FFC Turbine Potsdam, Njemačka), koje su jučer stigle u Zenicu, ali su zbog povreda napustile kamp. Naknadne pozive dobile su Alma Krajinić (SFK Sarajevo) i Elma Husić (Emina).

Ko je pozvan

Na spisku su još: Jelena Gvozderac (ŽNK Emina), Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo), Nikolina Todorić (ŽNK Iskra), Ena Šabanagić (Fomget GSK, Turska), Emma Veletanlić (Kolding IF, Danska), Melisa Hasanbegović (SC Braga, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Chloe Japić (University of Virginia, SAD), Gloria Slišković (FC Juventus, Italija), Marija Aleksić (Beşiktaş JK, Turska), Marija Ana Milinković (FC Inter, Italija), Una Rankić (ŽFK Leotar), Elma Smajić (DVTK, Mađarska), Aida Hadžić (Trabzonspor, Turska), Emina Ekić (Melbourn City, Australija), Sydney Japić (University of Alabama, SAD), Mejrema Medić (ŽNK Osijek, Hrvatska), Selma Pajazetović (FC Dornbin Ladies, Austrija), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo), Maja Jelčić (FC Inter, Italija) i Milena Nikolić (FC Basel, Švicarska).

Kvalifikacije za EP će biti odigrane po novom sistemu, sličnom takmičenju u Ligi nacija, a u kvalifikacijama će učestvovati ukupno 51 reprezentacija – u ligama A, B i C te podijeljenim u grupe.

Direktan plasman na završni turnir mogu da ostvare samo dvije najbolje ekipe iz svake grupe u Ligi A, uz domaćina Švicarsku, dok će preostalih sedam reprezentacija nastup na Euru moći izboriti kroz dvije faze baraža.

U prvoj će se sastati trećeplasirane i četvrtoplasirane selekcije iz grupa iz Lige A, sa pet prvoplasiranih i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije iz grupa u Ligi C.

Također, u prvoj fazi baraža sastaće se prvoplasirane i dvije najbolje drugoplasirane ekipe iz grupa u Ligi B, sa dvije slabije drugoplasirane i trećeplasirane selekcije iz grupa iz Lige B.

Pobjednici prve faze baraža idu u drugu fazu, gdje će se nakon doigravanja dobiti preostalih sedam reprezentacija koje će igrati na EP-u. Kvalifikacije se završavaju u julu, a žrijeb za baraž biće obavljen 19. jula.

Prva faza baraža igra se krajem oktobra, a okončat će se utakmicama koje se igraju krajem novembra i početkom decembra. Učinak u kvalifikacijama odrediće i raspored za iduću sezonu UEFA Lige nacija.

Evropsko prvenstvo za žene bit će održano u Švicarskoj od 2. do 27. jula 2025. godine.