komemoracija

Oproštaj od legendarnog Ivice Osima u Narodnom pozorištu

BJ1A4120 (1)

Na komemoraciju u Narodno pozorište osim članova porodice Osim, Ivicine supruge Asime, kćerke Irme, sinova Amara i Selmira, stigle su brojne ličnosti iz sportskog, javnog, kulturnog, političkog života Bosne i Hercegovine, regije, Evrope i svijeta

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održana je komemoracija velikanu bh. sporta i fudbala Ivici Osimu, koj je preminuo 1. maja u 81. godini života.

Na komemoraciju u Narodno pozorište osim članova porodice Osim, Ivicine supruge Asime, kćerke Irme, sinova Amara i Selmira, stigle su brojne ličnosti iz sportskog, javnog, kulturnog, političkog života Bosne i Hercegovine, regije, Evrope i svijeta.

Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Nikola Nikić, Safet Sušić, Dušan Bajević, Dragan Stojković Piksi, Fuad Muzurović, Predrag Pašić, Husref Musemić, Mehmed Janjoš, Blaž Slišković, Srećko Katanec, Zvonimir Boban… bili su među brojnim sportskim ličnostima koje su zauzeli svoje mjesto u krcatoj sali Narodnog pozorišta.

Delegaciju Fudbalskog saveza BiH predvodio je predsjednik Vico Zeljković.

– Govorim o čovjeku s kojim sam proveo 40 godina života. Osim je obilježio naše živote, Željezničar i ovaj grad. bio je naš učitelj koji je znao pobjeđivati ali i gubiti sa dostojanstvom. Bio je vizionar, vjerovao je u prijateljstvo i ljude. Volio je svoju djecu i suprugu Asimu – kazao je bivši igrač Željezničara i reprezentativac BiH i SFR Jugoslavije Mehmed Baždarević koji je kroz karijeru sarađivao sa Osimom.

– Uvijek je govorio da smo mogli više dati Želji, našem gradu, našoj djeci – zaključio je Baždarević.

Faruk Hadžibegić, kapiten reprezentacije Jugoslavije koju je predvodio Osim, podsjetio je da je Osim u najtežim trenucima za Bosnu i Hercegovinu znao gdje su naši ljudi i šta rade.

– Moramo biti jedinstveni, razmišljati kao što je on razmišljao i nastaviti njegovo djelo. To će prema njemu biti najveći izraz poštovanja – rekao je Hadžibegić.

Na posljednji oproštaj od legende došli su i sadašnji bivši članovi Željinog menadžmenta, treneri, fudbaleri…

Pored navedenih sportskih velikana na komemoraciju su stigli i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom, Bogić Bogićević, Saša Magazinović, Dino Merlin, Haris Džinović.