tabele i prekid

Osimova izjava uzburkala strasti, oglasili se iz Borca, iz Saveza pojašnjenje…

amar osim (1)

Letimičan pogled na tabelu i to na sajtu Nogometnog saveza BiH govori kakvo je pravo stanje na tabeli m:tel Premijer lige BiH

Šef struke Želje Amar Osim nakon remija sa Tuzla Cityjem (0:0) dao je zanimljiv komentar koji je izazvao reakcije.

Osim se nakon utakmice osvrnuo na mogućnost da se kao i prethodne sezone prekine prvenstvo zbog pandemije korona virusa.

“Sada ne mogu prekinuti prvenstvo jer je Borac peti, a Zrinjski je četvrti. Ne vjerujem u taj scenario. Prošle godine si se imao na šta nakačiti, manjina je prekinuta nakon što je većina suspendovala prvenstva, osim Bjelorusa. Svi su kasnije nastavili prvenstva, imali su se na šta nakačiti. Borac sada nije na poziciji koja vodi u Evropu, sad su peti”, rekao je Osim.

Letimičan pogled na tabelu i to na sajtu Nogometnog saveza BiH govori kakvo je pravo stanje na tabeli m:tel Premijer lige BiH.

Sarajevo je prvo sa 49 bodova, Široki Brijeg ima pet bodova manje, a na trećoj poziciji je Borac sa 41 bodom i gol-razlikom 41:26 (+15). Potom slijedi Velež i Zrinjski sa istim brojem bodova, ali sa gol-razlikama 36:23 (+13), odnosno Zrinjski sa 31:20 (+11).

Takvo je trenutno stanje, ali postoji “kvaka” sa propozicijama takmičenja u PLBiH odnosno u Covid-19 protokolu u slučaju da se prekid dogodi zbog korona virusa.

Naime, da se sada šampionat zavši propozicije nalažu da se formira zasebna tabela sa ekipama koje imaju jednak broj bodova, a bore se za titulu, ispadanje ili Evropu.

To jest bila bi formirana tabela sa Borcem, Veležom i Zrinjskim.

Najprije se mora gledati međusobni omjer – a u tom slučaju Borac je u prednosti ispred Zrinjskog jer je pobijedio na Gradskom stadionu (1:0) bez primljenog gola s obzirom da je Pod Bijelim brijegom izgubio 2:1, piše Mondo.

Ali, nije ispred Veleža iako je rezultat identičan – 2:0 u Banjaluci, odnosno 0:2 u mostarskim Vrapčićima. U tom slučaju se uzima ukupan broj postignutih golova između ova tri tima – Borac je dao četiri pogotka, a Rođeni su postigli gol više.

Dakle, u slučaju prekida šampionata Banjalučani bi bili četvrti, a ne peti, kako je istakao strateg Željezničara. Ali, je i činjenica da u slučaju prekida Banjalučani ne bi izašli u Evropu, ukoliko prekid ima ikakve veze s njima.

To je uostalom potvrdio i Suad Salibašić, drugi potpredsjednik Komiteta za takmičenje Nogometnog saveza BiH.

Suad Salibašić

Suad Salibašić

“Velež bi bez ikakve dileme bio u tom slučaju treći na tabeli, potom banjalučki Borac, pa tek onda Zrinjski na petom mjestu. Ovako bi glasila tabela u slučaju prekida isključivo zbog Covida-19, ali mi smo uvjereni da se to neće desiti i da će sezona biti završena onako kako treba, a to je na terenu”, izjavio je drugi potpredsjednik Komiteta za takmičenje NSBiH za Mondo.

Rezultati između ekipa koje trenutno zauzimaju pozicije 3-5:

Borac – Velež 2:0, Velež – Borac 2:0

Borac – Zrinjski 1:0, Zrinjski – Borac 2:1

Velež – Zrinjski 2:0, Zrinjski – Velež 3:1.

Direktor Borca Dejan Lukendić reagovao je na jučerašnju izjavu Osima.

Dejan Lukendić

Dejan Lukendić

“Ne znam zašto Osim gleda Borac. On treba da gleda sebe i brine se o svom timu, a ne o nama. Nemamo tu više mnogo šta da kažemo. Prošle sezone se ispostavilo ispravnim što je Premijer liga BiH prekinuta. Ne znam da li Osim priča u svoje ili u ime kluba, a ko god govori da se sezona ne može prekinuti kod njega korona virus očigledno ne postoji”, kazao je Lukendić za SrpskaInfo.