državni sud

Ukinut pritvor Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i borbe u Siriji

sud bih2

Vuković je, prema rješenju Suda, dužan jednom sedmično javljati se policijskoj stanici u Maglaju, na čijem mu je području dozvoljeno kretanje

Državni sud ukinuo je pritvor Jahji Vukoviću, kojem se sudi za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu, te mu odredio mjere zabrane napuštanja boravišta, piše Detektor.

“Optuženom se zabranjuje putovanje van Bosne i Hercegovine, a u cilju izvršenja ove zabrane, od istog se privremeno oduzimaju važeće putne isprave, koje će optuženi bez odlaganja dostaviti Sudu, uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, te se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte”, navodi se u saopćenju.

Vuković je, prema rješenju Suda, dužan jednom sedmično javljati se policijskoj stanici u Maglaju, na čijem mu je području dozvoljeno kretanje.

Iz Suda su saopćili da će ove mjere zabrane trajati dok za njima postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako optuženom ne bude izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako optuženom bude izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda.

Na posljednjem ročištu u ovom predmetu Tužilaštvo je navelo da bi Vuković trebao ostati u pritvoru kako bi se obezbijedilo okončanje postupka, dok je Odbrana predložila ukidanje ove mjere.

Optužnica tereti Vukovića je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je, nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku te poslije legalno prešao granicu sa Sirijom, gdje je, s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, pod imenom Abdulaziz sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta”.

Vuković je u oktobru prošle godine izručen iz Turske u BiH, a suđenje mu je počelo ovog mjeseca.