Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

legendarni "čehoslovak"

Panenka u 75. godini izveo panenku, pogledajte kako

panenka
FOTO: Screenshot

Ofenzivni veznjak, s brkovima karakterističnima za to razdoblje, ispričao je da tada nije improvizirao

Antonin Panenka, 75-godišnji bivši nogometaš po kojem je nazvan rizični stil izvođenja jedanaesteraca, doputovao je u špansko mjesto Fuengirolu gdje je na utakmici veterana ponovo izveo “panenku”.

U legendarnom crvenom dresu Čehoslovačke zaletio se prema bijeloj tački pa s nje mekano udario loptu uputivši je u luku po sredini gola, dok se domaći golman bacio u stranu.

Istim takvim udarcem je 1976. godine donio pobjedu Čehoslovačkoj protiv Njemačke u finalu Evropskog prvenstva. Bilo je to tokom raspucavanja jedanaesteraca jer je utakmica u regularnom dijelu završila 2:2. Od tada ga brojni nogometaši u svijetu oponašaju, više ili manje uspješno.

“Neki izvode penale estetski ljepše od drugih, ali najvažnije je zabiti gol”, rekao je Panenka novinarima okupljenima na igralištu u Fuengiroli, primorskom mjestu u južnoj pokrajini Andaluziji. Ondje su revijalnu utakmicu odigrali veterani Slovačke i Fuengirole.

Panenka je lukavim udarcem prevario čuvara mreže Julia Osunu, baš kako je prije gotovo 48 godina svladao jednog od najboljih svjetskih golmana Seppa Maiera.

Dvije godine ranije počeo sam vježbati

Ofenzivni veznjak, s brkovima karakterističnima za to razdoblje, ispričao je da tada nije improvizirao.

“Dvije godine ranije počeo sam vježbati takav udarac pa sam ga imao pripremljenog”, rekao je. “Tokom utakmice sam sebe uvjerio da će ispasti dobro”, dodao je.

I ispalo je dobro. Panenka se šali da nakon toga godinama nije razgovarao s Maierom.

Šest godina kasnije izveo je i penal na Svjetskom prvenstvu u Španiji 1982. Njegov udarac u 85. minuti bio je prilično snažan, a lopta je otišla u suprotnu stranu od one u koju se bacio francuski golman Jean-Luc Ettori. Taj udarac za konačnih 1:1 nije imao nikakve veze s “panenka stilom”.

“Nisam mogao izvesti udarac na isti način”, napomenuo je. “Općenito, izveo sam ukupno 30 penala i promašio samo jednom.”

Moj penal je istorijsko sjećanje

Čehoslovačka se 1992. raspala na Češku i Slovačku, a njegov poznati udarac i dalje živi.

“Moj penal je istorijsko sjećanje koje se ponavlja iz generacije u generaciju”, izjavio je.

Panenka kaže da je sretan što je tako ušao u istoriju nogometa, ali mu istovremeno nije drago da ga se sjećaju samo po tome.

“I danas mi postavljaju toliko pitanja o tom udarcu. Bio bih milioner kada bi ta pitanja bili novci”, zaključio je smijući se.

Panenka je danas predsjednik češkog prvoligaša Bohemiansa iz Praga.