Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Bruxelles se igra vatrom"

Orban: Na korak smo od toga da Zapad pošalje vojsku u Ukrajinu

viktor orban madjarska
FOTO: Screenshot
Viktor Orban

Dodao je da se “svjetski ratovi nikad ne nazivaju odmah svjetskim ratovima”

Mađarski premijer Viktor Orban tvrdi da je Zapad na korak do slanja vojnika u Ukrajinu, dodavši da “Budimpešta to ne želi”. Mađarski premijer objavio je to na svojoj Facebook stranici.

U objavi se požalio na, kako navodi, “militaristički osjećaj koji prevladava u evropskoj politici”.

“Evropski čelnici duboko su zaronili u rat, tretiraju rat kao vlastiti rat i vode ga kao vlastiti rat”, objavio je Orban, dodavši da je Zapad isprva namjeravao Ukrajini poslati samo kacige, da bi potom Rusiji uveo oštre sankcije, a Ukrajini sad šalje borbene avione i milijarde eura.

“Bruxelles se igra vatrom”

Dodao je da se “svjetski ratovi nikad ne nazivaju odmah svjetskim ratovima”.

“Šalje se novac, novac i oružje, ali situacija se ne popravlja, dapače, postaje sve gora. Na korak smo od toga da Zapad pošalje vojsku u Ukrajinu. Ovo je vrtlog rata koji bi mogao povući Evropu u dubinu. Bruxelles se igra vatrom”, napisao je Orban.

“Mi Mađari znamo što je rat. Dosta nam je toga. Uvjeren sam da se moramo kloniti ovog rata. Ovo nije naš rat. Ne želimo rat i ne želimo da Mađarska ponovno postane igračka velikih sila. Stoga se moramo zalagati za mir – kod kuće, u Bruxellesu, u Washingtonu, u UN-u i NATO-u”, dodao je.

Ukrajinu nazvao “protektoratom Zapada”

Ranije ove sedmice tokom govora u Budimpešti, Orban je optužio evropske čelnike da koriste “ratnu logiku” usred ruske invazije na Ukrajinu. Dao je niz kontraverznih izjava o Ukrajini, nazivajući je “protektoratom Zapada”.

Orban je također ponovio svoj prijedlog da Ukrajina treba biti “tampon zona” između Rusije i zemalja NATO-a.