Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petrović: Željo dolazi na željeni nivo, očekuje nas još mnogo posla

slavko petrovic1
Foto: I. Kralj

Fudbaleri Željezničara ovog vikenda na stadionu Grbavica dočekuju zenički Čelik u susretu posljednjeg kola jesenjeg dijela Premijer lige BiH. Atmosfera u taboru ”plavih” je odlična nakon gostujuće pobjede u Mostaru protiv lidera na tabeli Zrinjskog (4:0), a trener Željezničara Slavko Petrović može biti zadovoljan poslom koji je uradio nakon tri mjeseca provedena na klupi sarajevskog kluba.

Željezničar je u posljednjih 14 utakmica, s Petrovićem na klupi, doživio samo jedan poraz, uz devet pobjeda i četiri remija i nalazi se na odličnom putu da ispuni ovosezonski cilj – izlazak u evropska takmičenja, te stvori kostur ekipe koja bi svoj maksimum pokazala u sezoni 2017./18.

U izjavi za Fenu, Petrović naglašava da je stanje u Željezničaru bilo katastrofalno kada je on došao, ali da je mukotrpnim radom i nizom dobrih rezultata vraćeno neophodno sampouzdanje igračima. No, ističe da još postoji mnogo toga što treba uraditi da bi se Željezničar mogao ravnopravno nositi s trenutno najjačim ekipama prvenstva, a potom i boriti za titulu prvaka.

– Imali smo igrače koji su u potpunosti izgubili vjeru u sebe nakon nekoliko vezanih poraza. Pridružio sam se Željezničaru u teškoj situaciji, u jednom od najtežih trenutaka ovog kluba u nekoliko posljednjih godina. Prvi period mog rada smo radili na vraćanju samopouzdanja igračima, a danas kada sagledam protekla tri mjeseca, moram biti zadovoljan učinjenim, jer izašli smo iz krize, a ekipa u posljednjih nekoliko utakmica pokazuje da dolazi na nivo koji želim – izjavio je Petrović.

Naglašava da se i fizička sprema igrača popravila, ali da na tom planu još treba raditi.

– Moramo popraviti trkačke sposobnosti igrača kroz jedne ozbiljne pripreme. Očekujem da će igrači u drugom dijelu sezone biti mnogo borbeniji i fizički spremniji, a to posebno na utakmicama plej-ofa, gdje nas svakog vikenda očekuje izuzetno teški i borbeni dueli. Trebamo staviti pečat na dobar rad u proteklom periodu i dati sve od sebe da izborimo Evropu – objašnjava fudbalski strateg.

Nekoliko igrača Željezničara je dobilo ”zeleno svjetlo” da napusti klub, a Petrović želi dovesti pojačanja na najmanje četiri pozicije.

– Dolaskom Zajka Zebe pokrivena je jedna od pozicija na kojima nam je trebalo pojačanje, a ostale su još tri. Nadam se da će jedan transfer biti završen ove sedmice, a ostali na vrijeme da budemo spremi za početak drugog dijela sezone. Želimo postaviti temeljac respektabilne ekipe koja će u sljedećoj sezoni pokazati svoje pravo lice – rekao je Beograđanin.

Dodao je da ne treba padati u euforiju nakon pobjede protiv Zrinjskog i očekivati da ekipa pored izlaska u Evropu osvoji šampionsku titulu.

– Da bi se osvojila šampionska titula mnogo toga se treba posložiti, a mi smo u prvom dijelu sezone puno toga izgubili. Mislim da u ovoj ligi ima dosta ekipa koje su u ovom trenutku u prednosti u odnosu na nas, ali budite sigurni da ćemo dati sve od sebe u slučaju da nam se ukaže prilika da se borimo za titulu – zaključio je Petrović.

Nakon 17 odigranih kola Premijer lige BiH Željezničar zauzima peto mjesto na tabeli s 29 bodova, šest manje od prvoplasiranog Zrinjskog, a dva manje od Sarajeva koje je na drugom mjestu. U narednom kolu Petrovićevi izabranici zaključuju polusezonu utakmicom protiv Čelika na stadionu Grbavica, koja će biti odigrana 3. decembra u 13 sati.