Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odgovor iz nsbih

“Predsjednik Begić uopšte ne poznaje ministra Damira Žugu”

begiccc (1)

Odgovor koji nam je uputio generalni sekretar NSBiH Adnan Džemidžić dobili smo tek danas i objavljujemo ga bez uredničkih intervencija

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde početkom ove sedmice održala je tematsku sjednicu o sportu, koja nije previdena kraju. Prekinuta je.

Jedna od glavnih tema na sjednici bila je situacija u Fudbalskom savezu BPK, tačnije Zahtjev za zaštitu zakonitosti koji su pred parlamanetarce iznijeli predstavnici Opštinskog fudbalskog saveza Goražde i klubova okupljenih u njemu.

Podsjećamo, OFS Goražde je retroaktivno izbrisan iz Registra, a tu je odluku Izmjenama i dopunama Pravilnika o registraciji klubova omogućio bivši ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Damir Žuga.

>>>>>> Fudbalski rat u Goraždu iniciran iz Sarajeva ulazi u novu fazu (FOTO / VIDEO)

Tokom razgovora sa involviranim u fudbalski rat na Drini, čuli smo i to da je upravo izvrnuta teza da “FIFA i UEFA provođenje zakona smatraju miješanjem politike u fudbal” bila korištena od strane čelnika NSBiH prilikom pritiska na tadašnjeg ministra Žugu, da donesu Pravilnik suprotan važećem Zakonu o sportu, a sve u korist “ekipe” okupljene oko aktuelnog predsjednika NSBiH Elvedina Begića.

Obratili smo se i Nogometnom savezu BiH, tačnije predsjedniku Begiću, za komentar tih navoda, sa samo jednim pitanjem:

– Jeste li kao predsjednik NSBiH vršili bilo kakav pritisak na tadašnjeg ministra Žugu da donese akte protivne važećem zakonu, a koji bi legalizovali FS BPK na čelu sa ljudima koji su Vama odani, koristeći pri tome argument kako bi “FIFA i UEFA svaku drugačiju odluku koja ne ide u korist ljudima iz FS BPK koji su Vama odani, smatrala miješanjem politike unogomet”, a pri tome ste bili svjesni da FIFA i UEFA poštivanje zakona jedne države ne tretira kao miješanje politike u nogomet?

Odgovor koji nam je uputio generalni sekretar NSBiH Adnan Džemidžić dobili smo tek danas i objavljujemo ga bez uredničkih intervencija.

“Predsjednik NS/FSBiH Elvedin Begić uopšte ne poznaje ministra Damira Žugu. Nikada ga nije upoznao,niti je kada imao bilo kakav susret sa njim,shodno tome nije ga mogao ni kontaktirati na bilo koji način. Shodno svim prednje navedenim okolnostima nije ni mogao izvršiti bilo kakav pritisak na njega. Ako mislite, ili tvrdite drugačije, bilo bi dobro da i nas podsjetite na određene činjenice sa argumentovanim dokazom. Obzirom da Vama evidentno treba neka priča, možemo Vam i tu vrlo rado pomoći sa nekim provjerljivim smjernicama i činjenicama. NS/FS BiH je udruzenje koje je registrovano u okviru Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Svoju misiju NS/FS BiH provodi na teritoriji Bosne i Hercegovine putem organa entiteskih saveza koji imaju isključivu nadležnost za rad nižih organizacionih nivoa. To je evidentno u ovom konkretnom slučaju, jer je propisana statutarna nadležnost NS Federacije BiH za FS BPK. Sve informacije, valjanu dokumentaciju i relevantne sagovornike možete pronaći u NS Federacije BiH i FS BPK koji će Vam dati prave odgovore na vaša pitanja. Naposljetku, moramo naglasiti da je djelovanje ministra propisano kantonalnim zakonom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde . Rad svakog ministarstva, kao i rad resornih ministara, podložan je kontroli nadleznih organa a time i akti koji se donose u okviru nadleznog Ministarstva. To su adrese na kojima trebate provjeravati valjanost i zakonitost odluka, a ne sa odabranim sagovornicima. Nadamo se da smo Vam bili od pomoći u davanju odgovora na vaša pitanja”, poručio je Džemidžić.