Presedan u nogometu: Dva žuta kartona u istoj sekundi

Chris Baird i Cakir

Utakmica Sjeverne Irske i Mađarske možda je bila bitna po pitanju putnika na nogometni Euro sljedeće godine, ali ne bi sigurno dobila toliko publiciteta da se u njoj nije dogodio sudijski presedan.

U prošlosti smo viđali kako igrač dobija jedan žuti karton zbog prekršaja pa onda sljedeći zbog prigovora i bude isključen, a nije rijedak ni slučaj upornog protestiranja nogometaša koji mu donese dva žuta u nizu. No, Turčin Cakin ponudio je novu opciju kako dodijeliti dva žuta kartona u istoj sekundi.

Naime, nervozni Chris Baird napravio je oštar prekršaj na jednom mađarskom igraču koji je krenuo u kontru, a sudija je pustio prednost. U nastavku akcije opet je oštro startao na drugog igrača i Cakir je prekinuo igru te mu pokazao jedan žuti karton za prvi start, drugi za sljedeći te ga izbacio iz igre.

Očekivano, nogometaši Sjeverne Irske nisu mogli vjerovati i trebalo je dosta vremena da prihvate ovu odluku u trenutku dok su već gubili.

“To nisam nikad vidio. Neobično, u svakom slučaju,” čudio se selektor Martin O'Neill.

Ipak, u sudijskoj nadoknadi zabili su Sjeverni Irci za 1:1 pa se neće mnogo buniti, jer imaju četiri boda prednosti Mađarske dva kola prije kraja i jako su blizu plasmanu na evropsku smotru. Cakir je pak objavio rat grubijanima koji misle da smiju lupati bez milosti sve do prvog dobivenog kartona. Sada je jasno da mogu odmah dobiti dva…

https://www.youtube.com/watch?v=tNiBhZup-n8