Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

edinson cavani

Prije godinu dana bavio se ribolovom, večeras igra veliko finale

cavani (1)

Prije samo godinu dana Cavani je razmišljao o prekidu karijere i želio se ostaviti nogometa, a večeras će predvoditi svoj United protiv Villarreala u pohodu na naslov u Evropa ligi

Prije samo godinu dana mnogi stručnjaci u Engleskoj bili su spremni reći da je dolazak Edinsona Cavanija kao slobodnog igrača u Manchester United najgori transfer tog prelaznog roka.

34-godišnji Urugvajac došao je kao velika nepoznanica na Old Trafford u posljednjim satima prelaznog roka. Niko nije sporio da je Cavani top napadač, to je svojim igrama u PSG-u godinama pokazivao, ali u trenutku dolaska u Manchester bio je sedam mjeseci bez utakmice.

Po potpisu ugovora morao je u izolaciju zbog pravila o koronavirusu, a engleski mediji su objavili da će za jednu sezonu dobiti oko devet miliona eura. Svi ovi podaci, uz njegovu dob, bili su razlog da ga ugledni menadžeri u anketi koju je radio The Athletic proglase najgorim pojačanjem u Premiershipu prošlog ljeta.

Međutim, Urugvajac je polako dizao formu, a najbolje izvedbe pružio je u travnju kada je u sedam utakmica u Premiershipu i Evropa ligi zabio pet golova.

Cavani je već produžio ugovor i Unitedov dres nosit će najmanje do juna 2022. godine. U 38 nastupa u svim takmičenjima zabio je 16 golova, a u Premiershipu zabija svakih 137 minuta, po čemu je najbolji igrač u ekipi i šesti najbolji u cijelom prvenstvu.

Prije samo godinu dana Cavani je razmišljao o prekidu karijere i želio se ostaviti nogometa, a večeras će predvoditi svoj United protiv Villarreala u pohodu na naslov u Evropa ligi.

“Nisam ovo očekivao. Nogomet mi je prošle godine bio posljednje na pameti”, kaže Cavani, a prenosi Marca.

“Samo sam mislio na zdravlje svoje porodice. Kada smo se skrasili, kada sam bio na svojoj zemlji, sa svojom porodicom, razmišljao sam o prekidu karijere”, priča Urugvajac i dodaje kako je patio zbog neizvjesnosti prouzrokovane globalnom pandemijom koronavirusa.

“Nisam mogao ostati ravnodušan na sve što se tada događalo, boljelo me je to. Vladala je velika neizvjesnost, niko nije znao što će se događati u budućnosti, nisam mogao tada razmišljati o nogometu”, priča Cavani, koji se prije manje od 365 dana ozbiljno bavio poljoprivredom i ribolovom u Urugvaju.

No, tada je neočekivano stigao poziv Uniteda, a Cavani je vratio status jednog od najboljih napadača svijeta.