BiH

Interresorna radna grupa

Krišto: Osigurati integritet izbornog procesa

26/05/2021

Naglasila je da je potrebno poredati prioritete, a to jesu odluke Evropskog suda i Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i sve druge primjedbe

Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je da politički predstavnici hrvatskog naroda imaju svoje prijedloge i oni su u duhu i interesu političke stabilnosti te opstojnosti i Ustava BiH.

Osiguravaju, kako je dodala, jednakopravnost konstitutivnih naroda, a imaju i prijedloge za implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava koje bi omogućile i drugim građanima ono što traže te odluke, da ne postoji diskriminacija u pogledu kandidiranja.

– Također i za sve druge pravno tehničke stvari i primjedbe onih organizacija i institucija koje prate izborni proces kako bi doprinijeli demokratizaciji, transparentnosti, odnosno integritetu izbornog procesa. Zapravo, svemu onome što nismo svjedočili kad su u pitanju izbori za Grad Mostar od Centralne izborne komisije – izjavila je Krišto.

Naglasila je da je potrebno poredati prioritete, a to jesu odluke Evropskog suda i Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i sve druge primjedbe.

– Ne možemo pitanja dijeliti na lakša i teža, na politička i pravno tehnička. Dakle, to su sve pitanja koja se tiču izbornog zakonodavstva i mi kao odgovorni politički predstavnici uime HDZ-a učinit ćemo sve da imamo konstruktivne prijedloge koji su u interesu sva tri naroda i u interesu BiH i njene evropske i euroatlantske budućnosti – dodala je Krišto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.