Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi put u nogometu korištena videotehnologija kao pomoć sucima

var

Prijateljski susret između Italije i Francuske, odigran u četvrtak u Bariju, rezultatski nije bio važan, no ostat će upisan kao vrlo važan u nogometnoj istoriji. Naime, u susretu u kojem je Francuska slavila sa 3:1, prvi put je korištena video tehnologija kako bi pomogla sucu pri donošenju odluka i ispravljanja propusta.

Video tehnologija službenog naziva Video Assistant Referees (VAR), funkcionira na način da dva suca pregledavaju snimke i imaju direktnu vezu s glavnim sucem na terenu te ga savjetuju kako da postupi.

https://www.youtube.com/watch?v=O9zsDKFRjj4

Svoje dojmove nakon susreta prenio je i oduševljeni predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

“Mogli ste vidjeti da je sudac u nekoliko navrata zaustavio igru te čekao savjete od video sudaca koji su pregledavali snimke, da bi nakon toga donio odluku. Svjedočili smo istoriji ovdje, bilo je i vrijeme da isprobamo ovakvo nešto, jer već živimo u 2016. godini. S VAR sistemom želimo pomoći sucima i zaštiti igru. Nakon ovog ugodnog iskustva, trebamo još dodatnih testiranja da vidimo kamo će nas to odvesti. Situacije kad milioni navijača vide očitu grešku, ali suci ne mogu reagirati, želimo u budućnosti svesti na minimum. No moramo raditi na tome da VAR radi samo na očitim greškama, kako ne bi imao negativan utjecaj na igru.

Infantino se nada da će VAR biti u pogonu već na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Sudački tim sastojao se od glavnog suca, dva pomoćnika, četvrtog suca te dva video pomoćnika. Glavni sudac susreta bio je holanđanin Björn Kuipers, koji ima pozitivne dojmove o VAR-u te mu je pomogao u nekoliko kompliciranih situacija.

– U prvom slučaju VAR mi je puno pomogao kada su igrači Italije tražili da dodijelim crveni karton igraču Francuske. Zaustavio sam igru i pričekao upute od VAR-a. Nakon 9 ili 10 sekundi dobio sam informaciju da za to nema potrebe i igrači su odmah prihvatili odluku. U drugoj situaciji mi je rečeno da nema potrebe za najstrožom kaznom nakon sporne situacije i igrači su još jednom odluku prihvatili istoga trenutka. To povjerenje igrača daje mi dodatnu dozu samopuzdanja na terenu.

Zvonimir Boban zamjenik glavnog sekretara FIFA-e, također je podijelio svoje mišljenje o novom video sistemu.

– Ponekad se čini kao da je nogomet zapeo u srednjem vijeku. Inovacije se uvode samo nakon dugotrajnih procesa i rasprava. Strah nas je uvesti nešto novo u nogomet, no s vremenom vidimo pozitivne rezultate u igri i počnemo ih cijeniti.

FIFA će nastaviti s testiranjima VAR-a, ali naglašeno je kako pomoćni suci neće biti zamijenjeni VAR-om ili bilo kojom drugom tehnologijom. Sljedeća prilika da vidimo VAR bit će 15. novembra u susretu između Italije i Njemačke.