Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rangers se vraća u Premier ligu Škotske

32E015DF00000578-0-image-a-8_1459887036698

Glasgow Rangers, najtrofejniji škotski klub nakon niza godina koje je proveo u nižim rangovima takmičenja, zbog finansijskih problema, izborio je povratak u Premier ligu Škotske, javlja Anadolu Agency (AA).

Pobjedom nad Dumbartonom na svom „Ibrox parku“ rezultatom 1:0 Rangersi su četiri kola prije kraja takmičenja u Championshipu (druga liga Škotske) osigurali prvo mjesto sa 17 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Falkirk. Time je okončano četverogodišnje putovanje Rangersa od dna škotskog fudbala do povratka u elitu.

„Oduševljen sam najviše zbog naših navijača koji su morali svašta da prođu s nama. Ovo je sjajno i za igrače i za klub što se vraćamo u gornji dom škotskog fudbala. Ulazak u Premier ligu bio je jasan cilj koji smo stavili pred igrače na početku sezone. Oni su se izborili sa pritiskom koji je stavljen na njih i ispunili naša očekivanje. Sve zasluge za ovaj rezultat idu njima“, rekao je Mark Warburton, menadžer Rangersa.

Glasgow Rangers je u svojoj bogatoj istoriji osvojio čak 54 naslova šampiona Škotske po čemu je rekorder u cijelom svijetu. Uz to u svojim vitrinama klub sa „Ibroxa“ ima 33 pehara namijenjena pobjedniku Kupa Škotske i 27 Liga kupu Škotske. Od evropskih trofeja u sezoni 1971/72 osvojili su Kup kupova.

U najniži rang takmičenja Rangers je izbačen 2012. godine zbog ogromnog finansijskog duga.