Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Santos: Baš me briga sviđa li se nekome naša igra ili ne

FBL-EURO-2016-MATCH49-POR-WAL

Poslovično namrgođeni Fernando Santos blistao je od sreće nakon pobjede njegovog Portugala nad Walesom (2:0) u polufinalu Eura.

“Prije dvije godine, kada sam preuzeo Portugal, cilj mi je bio dohvatiti finale Eura. Zahvalan sam što nam je to uspjelo. Jači smo, čvršći i puno više jedinstveni nego tada.”

Objasnio je u čemu je snaga njegovog Portugala:

“Za svaku utakmicu imamo spremna dva plana igre, u napadu i odbrani. Znamo da nismo najbolja ekipa na svijetu i ta spoznaja nam je temelj, ali smo također svjesni da nas nije lako pobijediti. Temeljno proučavamo protivnike tražeći im slabe tačke, pokušavajući istovremeno zamaskirati naše.”

Novinari nisu mogli odoljeti da ne bocnu Santosa tvrdnjom kako je najslabija tačka Portugala to što ne igra lijepo.

“Uvijek ponavljam da nekad igramo lijep nogomet, a nekad ne. Primjerice, naša predstava protiv Hrvatske bila je baš strateška igra, ali smo je fantastično odradili. Tada smo radili upravo ono što sam igračima rekao da rade i ni najmanje me nije briga je li to lijepo ili ne. Protiv Walesa smo igrali ljepše.”

Mnogi koji su gledali utakmicu s tim se neće složiti, ali Santos se ne zamara s njima:

“Finale u nedjelju bit će vrhunac moje karijere, ali u borbi za našu zastavu, domovinu, porodicu, prijatelje, idemo na pobjedu i samo to je važno. Ko će poslije pričati o tome je li igra bila lijepa ili ne? Hrvatska je primjer kako se odrađuju takvi zadaci.”

Slijedilo je pitanje bi li u finalu radije igrao protiv Francuske ili Njemačke? Santos je odbio dati precizan odgovor:

“Prije prvog finala u karijeri neko mi je bio rekao: U finalima nije smisao igrati, nego pobijediti. Pogledat ću sutrašnje polufinale i proučiti protivnika kako bi ga savladali i postali prvaci Evrope.”