Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon tri mjeseca izgradnje uručeni ključevi kuće Suljkanovićima

emmaus suljkanovic

Predstavnici Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS i načelnik Općine Doboj Istok Kemal Bratić uručili su ključeve novoizgrađene kuće porodici Suljkanović. Cjelokupna realizacija prikupljanja pomoći i izgradnje kuće za ovu socijalno ugroženu porodicu trajala je tri mjeseca, saopćeno je iz MFS – EMMAUS-a.

Porodica Suljkanović iz Lukavice Rijeke živjela je dugo godina u trošnoj kući, staroj preko 50 godina koja je neuslovna za stanovanje. Uz nešto malo socijalne pomoći, Mirsada je sa sinom Jasminom preživljavala dan za danom bez vode, struje i elementarnih uslova za život. Sin Jasmin je bolestan i nema mogućnost zaposlenja.

emmaus suljkanovic1

Potaknuti ovom teškom životnom pričom, i na zahtjev pojedinaca i predstavnika Mjesne zajednice Lukavica Rijeka, MFS-EMMAUS je početkom marta započeo akciju prikupljanja novčanih i materijalnih sredstava za izgradnju nove kuće. Nakon samo tri mjeseca, u toj namjeri se i uspjelo.

Jednu trećinu ukupnih sredstava osigurali su dobri ljudi, privrednici i donatori iz okolice mjesta, dok je MFS-EMMAUS osigurao ostale dvije trećine.

„Ovo je veliki dan za mene. Ni sanjao nisam da će mi neko pokucati na vrata i reći da će mi sagraditi novi dom.

emmaus suljkanovic2

Urađeno je mnogo više od mojih očekivanja. Prezadovoljan sam i zahvalan do neba MFS-EMMAUS- u i svima koji su nam pomogli“, izjavio je Jasmin Suljkanović.

Izgradnju novog objekta pomoglo je nekoliko lokalnih firmi u građevinskom materijalu, stolariji, sanitariji i novcu kojima se ovim putem zahvaljujemo, a to su: Rial Šped – Klokotnica, Urban BiH – Brijesnica Mala, DMDE – Brijesnica Velika, Trgovir – Gračanica, Zeka Comerc – Gračanica, Škrebo – Klokotnica, Invest gradnja – Gračanica, Trenica Prom – Brijesnica Mala, Bos – Kom Babići, Proker – Gračanica.

emmaus suljkanovic3

Ovakvim i sličnim akcijama testiramo svoju humanost i na kraju dokazujemo da se upornošću i dobrom voljom može učiniti zaista mnogo toga. Ovo je samo još jedan u nizu ostvarenih humanih ciljeva. Težimo ka tome da ih bude još mnogo više u budućnosti jer dobro se boljim vraća, kaže se u saopćenju Međunarodnog foruma solidarnosti – MFS – EMMAUS je u samo dvije godine organizovao izgradnju i rekonstrukciju 69 kuća za one kojima je pomoć bila ili je još uvijek potrebna, od čega 62 kuće koje su oštećene ili razorene za vrijeme majskih poplava prije dvije godine.